Գուրգեն Մխիթարյան - Համբարձումյան, Նաիրա
Սույն աշխատանքն ամփոփում է Գուրգեն Մխիթարյանի՝ որպես գրողի, քննադատի, խմբագրի, ուսուցչի, կյանքն ու գրական գործունեությունը: Իր գրական-քննադատական հոդվածներով Մխիթարյանը որդեգրել է իրական գրական արժեքների հայտնաբերման ու գնահատման լրջախոհությունը, որը ոչ միայն նրա գրաքննադատական - հրապարակախոսական վաստակի, այլև ազգային - քաղաքական բեղմնավոր գործունեության բնորոշ առանձնահատկությունն է: Մեծ ժողովրդականություն գտնելով իր գրական-քննադատական հոդվածներով ու մանավանդ թատերական քննադատի իր հրապարակումներով, Մխիթարյանը մեծ հետաքրքրություն է ստեղծում պոլսահայ բեմական արվեստի ու դրամատուրգիայի շուրջ, ինչպես նաև դրսևորում է գեղարվեստական բարձր ճաշակ ու սրատես միտք: Նա իր եռանդն ու հոգեմտավոր կարողությունները ծառայեցնում է հայրենիքից տեղահան արևմտահայության ինքնության պահպանման, մայրենի լեզուն չմոռանալու, հայոց տարագիր զավակներին հայեցի կրթություն ու դաստիարակություն տալու, ազգային գիտակցության պահպանման,ուծացման վտանգին դիմագրավելու ինչպես նաև սփյուռքի ինքնակազմավորման գործին: Իր ողջ կյանքն ու հոգեմտավոր ներուժը Գուրգեն Մխիթարյանը նվիրաբերում է Սփյուռքի հավաքականության ու հայոց միասնականության կազմակերպման սրբազան պայքարին: Эта работа о жизни, творчестве и литературной деятельности писателя, критика, редактора, педагога Гургена Мхитаряна. В своих литературно-критических статьях Гурген Мхитарян принимает серьезность открытия и оценки реальных литературных ценностей, что характерно не только для его критического и публицистического опыта, но и является особенностью его продуктивной национально-политической деятельности. Обретя большую популярность в своих литературно-критических статьях и особенно в публикациях по театральной критике, Гурген Мхитарян проявляет большой интерес к драматургии армянского сценического искусства, а также демонстрирует высокий художественный вкус и острую мысль. Он использует свою энергию и духовность, чтобы помочь армянам, которым пришлось силой покинуть свои дома и родину, чтобы помочь сохранить идентичность изгнанных с родины западных армян. Он борется, обучает и воспитывает армянских детей, чтобы они не забывали свой родной язык, он борется за сохранения национального самосознания, духа и самоопределения армянской диаспоры. Всю свою жизнь и духовный потенциал Гурген Мхитарян посвящает священной борьбе за организацию единства армянской диаспоры. This work summarizes the life, creative work and literary activity of Gurgen Mkhitaryan, the writer, critic, editor, and the teacher. In his literary and critical articles, Gurgen Mkhitaryan adopted the seriousness of discovering and evaluating real literary values, which is characteristic not only to his critical and journalistic experience, but is also a feature of his productive national and political activity. Having gained great popularity through his literary and critical articles, and especially in publications on theater criticism, Gurgen Mkhitaryan shows great interest in the dramaturgy of Armenian stage art, and also demonstrates a high artistic taste and sharp thought. He uses his energy and spirituality to help the Armenians, who had been made to leave their homes and homeland, in order to maintain the identity of the Western Armenians expelled from their homeland. He fights, educates and trains Armenian children so that they do not forget their native language, he fights to save the national identity, spirit and self-determination of the Armenian diaspora. Gurgen Mkhitaryan devoted his entire life to the pan-Armenian unity and bringing together the Armenian diaspora.
Keywords: Գրականագիտություն