Ածական//գոյական արժեքներ համատեղող ածանցավոր բառերը գրաբարում - Հարությունյան, Անահիտ
Գրաբարում գոյություն ունեն ածանցավոր ածականների խմբեր, որոնք միաժամանակ դրսևորում են ածականի և գոյականի խոսքիմասային արժեքներ։ Ածանցավոր բառերի քննությունը ցույց է տալիս, որ խոսքիմասային տարարժեքություն արտահայտող ածանցավոր բառերի մեջ գերիշխում են Գրաբարում որպես բառակազմական ձևույթներ ածանցավոր կազմությունների մեջ գործառապես մեծ հաճախականություն ունեն -ական, -աւոր ածանցները (հեթանոսական, եկեղեցական, զինուորական, աղեղնաւոր, աղանդաւոր, առաջաւոր և այլն)ֈ Համեմատաբար սահմանափակ գործածություն ունեն -ացի(-եցի), -եալ, -եղէն, -իչ, -ի, -ող, -ու ածանցները (ատտիկեցի, հեծեալ, լուսեղէն, սրբիչ, այրելի, պատմող, ձեռնածու և այլն)։ В грабаре есть группы производных прилагательных, которые одновременно выражают семантические значения и прилагательных и существительных. Изучение ключевых слов показывает, что в производных словах со семантическими различиями преобладают суффиксные образования. В грабаре морфемный разбор производных слов указывает на высокую частоту применения суффиксов -ый, -ий//-ական, -աւոր (եկեղեցական // церковный, զինուորական // военный и т. д.). Суффиксы -ացի(-եցի), -եալ, -եղէն, -իչ, -ի, -ող, -ու имеют относительно ограниченное применение. In the grabar there are groups of adjective derivatives that simultaneously express semantic meanings of both adjectives and nouns. The study of keywords shows that in derivative words with semantic differences, suffix formations predominate. In the grabar, the morphemic analysis of derivative words shows the high frequency of use of the suffixes -ական, -աւոր. The suffixes -ացի (-եցի), -եալ, -եղէն, -իչ, -ի, -ող, -ու have a relatively limited use.
Keywords: Լեզվաբանություն