Նորակազմությունները Հովհաննես Դրասխանակերտցու «Պատմութիւն Հայոց» երկում - Գրիգորյան, Սուսաննա
«Պատմութիւն Հայոց» երկում տեղ գտած նոր բառերի քննությանը, որոնք բաժանել ենք երկու խմբի՝ ա) նորահայտ բառեր, որոնք առաջին անգամ գործածել է հեղինակը, բ) նորակազմ բառեր, որոնք արձանագրված չեն գրաբարյան հայտնի բառարաններում: Հեղինակը վարպետորեն օգտագործել է մեր լեզվի հարուստ բառապաշարը, ինչպես նաև, ըստ անհրաժեշտության, դիմել է հայերենի բառակազմական օրինաչափություններին՝ ստեղծելով նոր բառեր՝ դրանով իսկ հարստացնելով ոչ միայն իր ստեղծագործությունների, այլև մեր լեզվի բառային կազմը: Սակավաթիվ են նախածանցավոր-վերջածանցավոր նորակազմությունները, որոնք հիմնականում բարեհունչ են և կազմված են հայերենի բառակազմական օրենքներին և օրինաչափություններին համապատասխան: Представляемая статья посвящена изучению неологизмов в книге ''История Армении'' Ованеса Драсханакертци, которые делятся на два типа-новые слова, которые первый раз использовал автор, и неологизмы, которые не имеются в больщих толковых словарях древнеармянского языка. Автор мастерски использовал весь богатый лексический состав нашего языка, а также, по мере необходимости, словообразовательные возможности армянского языка, создавая новые слова, обогащая самым язык собственныõ произведений и состав литературного языка. Очень немногочисленны прификсально – суффиксальные неологизмы, которые в основном, благозвучны и образованы соответственно законам и законамерностям словообразовательной традиции армянского языка. The given article is devoted to the examination of the new words in the work “The History of Armenia‟‟ by Hovhannes Draskhanakertsi. We have divided the mentioned words into two main groups; a) newly found words which were used by the author for the first time, b) newly coined words which are not registered in the famous and most used dictionaries of Old Armenian. The author masterly used the rich vocabulary of our language as well as he made use of the word-formation regularities of Armenian, in this way enriching not only the language of his works, but also the word-stock of our language. Those prefixosuffixal words, which are euphonious, are not numerous in our language and are formed according to the rules and regulations of Armenian.
Keywords: Լեզվաբանություն