Ժողովրդախոսակցական-բարբառային ձևաբանական իրողությունների ոճական դրսևորումները Մ. Գալշոյանի «Մարութա սարի ամպերը» ժողովածուի երկխոսություններում - Խալաթյան, Գայանե
Հոդվածում քննված են ժողովրդախոսակցական-բարբառային ձևաբանական իրողությունների ոճական դրսևորումները Մ.Գալշոյանի «Մարութա սարի ամպերը» ժողովածուի երկխոսություններում: Դիտարկված են Սասնո բարբառին բնորոշ ձևաբանական որոշ իրողություններ՝ հերոսների խոսքում որոշիչ հոդերի բացթողում, գոյականի թվի և հոգնակիակազմության, դերանունների բարբառային դրսևորումներ, բայի խոնարհման բարբառային ինքնատիպ կիրառություններ, հետադիր կապերի նախադասման դեպքեր, ձայնարկությունների ոճական կիրառություններ: В статье рассмотрены стилистические проявления диалектических народно-разговорных морфологических событий в диалогах сборника М. Галшояна «Облака горы Марута» Рассмотрены некоторые морфологические ситуации, присущие сасунскому диалекту: пропуск определенных артиклей в речи героев, диалектические проявления в числе и форме получения множественного числа существительных, местоимений, своеобразное диалектическое применение спряжения глаголов, случаи переходов послелогов в предлоги, стилистические применения междометий. In this article we observed stylistic manifestation of dialectic folklore and colloquial morphological situations in the dialogues of M. Galshoyan‟s “Clouds of Mount Maruta”. We have observed some morphological situations typical for Sasun region dialect: omissions of definite articles in the speech of the characters, dialectical manifestation in the number and form of pluralization of nouns, pronouns, specific dialectical use of verb conjugation, cases of transferring of postpositions into prepositions, stylistic use of interjections.
Keywords: Լեզվաբանություն