Էթնոկրոնական վերափոխարկումը համաշխարհայնացման համատեքստում (հնդկական, թուրքական եւ իռլանդական սփյուռքների փորձի հիման վրա) - Խաչատուրյան, Նելլի; Մարկոսյան, Սալվինե; Հարությունյան, Մարիամ (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Համաշխարհայնացման գործընթացում կրոնական փոխարկման և վերափոխարկման էթնիկ բաղադրիչների ուսումնասիրության խնդրի արդիականությունը ներկայումս պայմանավորված է կրոնի դերի փոփոխությամբ: Կրոնի կողմից իրականացվող գործառույթների տարբերվում են՝ կախված էթնոսոցիալական երևույթների բովանդակությունից և համատեքստից։ Համաշխարհայնացման գործընթացների անքակտելի մաս կազմող ակտիվ միգրացիոն հոսքերը ենթադրում են համաշխարհային կրոնների և կրոնական շարժումների տեղաշարժ, որը, ըստ էության, հանգեցնում է կրոնատածության ձևերի բազմազանեցմանն ու հասարակության մեջ կրոնական գործընթացների ակտիվացմանը։ էթնոկրոնական փոխարկման (այն է՝ այլ կրոնների և կրոնական շարժումների միանալու) և վերափոխարկման (այն է՝ սկզբնական (էթնո) կրոնական ավանդույթին վերադառնալու) գործընթացները ուղղակի պատկանում են վերոնշյալ երևույթներին։ The study of ethnoreligious conversion and reconversion becomes relevant due to the changing role of religion in modern global society. If previously the religious factor was associated with the maintenance of social stability, order or, on the contrary, with social or ethnic conflicts, then in the conditions of globalization the difference in the functions performed by religion and its significant role in the social development of societies is revealed. Изучение этнорелигиозной конверсии и реконверсии становится актуальным вследствии изменения роли религии в современном глобализационном обществе. Если прежде религиозный фактор связывался с поддержанием социальной стабильности, порядка или, напротив, с социальными или этническими конфликтами, то в условиях глобализации выявляется разность функций, выполняемых религией и ее значимая роль в социальном развитии обществ.
Keywords: Սփյուռքահայ գաղթօջախներ