Ուտեստի էթնոմշակութային դերը միգրացիայի շրջապտույտում (Նախնական հետազոտություն՝ ըստ Սյունիքից գրառված նյութերի) - Աբրահամյան, Հասմիկ; Հովսեփյան, Ռոման (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Համաշխարհայնացման գործընթացների համատեքստում էթնիկ ինքնությանն առնչվող տարաբնույթ խնդիրները մշտապես գտնվում են հետազոտողների դիտակետում։ Այդ խնդիրների շարքում մեծ հետաքրքրություն են ներկայացնում միգրանտների շրջանում էթնիկ ինքնության դրսևորման ձևերը, որոնցից է միգրանտների կողմից ուտեստի տեղափոխումն ընդունող երկիր։ Այս երևույթը կայուն զարգացման միտում է արձանագրում և որպես արդիական գործընթաց՝ հետազոտության լայն դաշտ է բացում։ Սույն հոդվածի նպատակն է` առաջին անգամ Սյունիքի օրինակով ներկայացնել ծագման երկրի սննդամթերքի միգրացիան (գաղթը) ՝ առաջնորդվելով հետևյալ խնդիրներով. ի՞նչ ուղիներով են վայրի ուտելի բույսերը, գյուղական արտադրության սննդամթերքը կամ դրանց հումքը հայտնվում և ճանաչելի դառնում միգրանտի հանգրվանած երկրում, ի՞նչ վայրի բույսեր և գյուղական արտադրության սննդամթերք են տարվում, օգտագործման ի՞նչ նպատակներով են տարվում, և հարակից այլ հարցեր։ Migration, being a multi-component process, is a factor in the export and spread of ethnic cultural elements. In this preliminary study, as a novelty, the migration of local food, raw materials and wild edible plants is presented with the study at fifteen settlements in Syunik, Armenia. In the course of the research, several ways of transportation of plants, agricultural products, processed foods and raw materials to the destination of the migrant's settling place were documented: 1) a migrant from Syunik who moved abroad takes goods from Armenia with him when visits his homeland, 2) those living in Syunik send goods to their relatives who moved abroad, 3) family members or relatives living in Syunik take goods with them when visit migrants abroad, 4) migrants order goods and buy from people in Syunik engaged in plant-gathering and trage of local goods, 5) organizations engaged in import and sale of goods from Armenia are being open in the largest Armenian communities abroad, 6) foreign tourists or businessmen visiting Armenia take goods with them to abroad. Миграция, будучи многокомпонентным процессом, является фактором экспорта и распространения элементов этнической культуры. В этом предварительном исследовании, в качестве новинки, на примере пятнадцати населенных пунктах Сюника (Армения), представлена миграция местных продуктов питания, сырья и диких съедобных растений. В ходе исследования было определено несколько способов транспортировки растений, сельскохозяйственной продукции, пищевых продуктов и сырья в стране расселения мигранта: 1) Мигрант, в последующем посещении родины, берет с собой продукты питания, напитки и приправы; 2) родные, проживающие в Сюнике, отправляют товары своим родственникам, выехавшим за границу; 3) друзья и родственники, при посещени мигранта живущего заграницей, берут с собой вышеуказанные продукты; 4) Мигрант заказывает вышеуказаные продукты людям, которые на родине занимаются сбором растений; 5) в общинах, с преобладающим армянским населением, открываются организации, занимающиеся импортом и продажей традиционных продуктов питания и напитков; 6) туристы или иностранцы, находящиеся с деловым визитом в Армении, берут их с собой.
Keywords: Ավանդույթներ