Հայաստանի Հանրապետության լեզվական քաղաքականությունն արդի շրջանում - Անգելուշ, Լուսինե (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Լեզվական քաղաքականությունը սահմանում է հաղորդակցային այս կամ այն նպատակի համար լեզվի, լեզվի գոյության ձևի, լեզվական միավորի ընտրությունը։ Լեզվական քաղաքականության ծրագրերը մշակվում են հասարակությունում լեզվական խնդիրների կարգավորման համար, իսկ տարածման ոլորտները ներառում են գիտությունը, կրթությունը, գրասենյակային աշխատանքը, զանգվածային հաղորդակցման միջոցները են։ The development of language and society not only excludes but also implies the possibility and necessity of conscious influence on language. The article's goal is to present the language policy that the Republic of Armenia currently uses as part of its overall state policy. The presentation of the following problems was highlighted during the research: • The laws regulating the language policy of the Republic of Armenia, their actual applicability, • The ratio of the use of the state language and foreign languages in the period of globalization, • The problems of language policy in the field of education, changes in the last decade. Развитие языка и общества не только не исключает, но и предполагает воз- можность и необходимость сознательного воздействия на язык. Цель статьи – представить языковую политику, реализуемую в настоящее время Республикой Армения в рамках общей государственной политики. В ходе исследования были выделены следующие проблемы: • Законы, регулирующие языковую политику Республики Армения, их фактическое применение, • соотношение использования государственного языка и иностранных языков в период глобализации, • проблемы языковой политики в сфере образования, изменения в послед- нем десятилетии.
Keywords: Կրթություն