Ադրբեջանի կողմից բռնի տեղահանված արցախահայերի մշակութային կյանքին մասնակցության սահմանափակումները (Արցախի Հադրութի շրջանի օրինակով) - Տիգրանյան, Արմինե (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Հոդվածն անդրադառնում է 2020 թ. 44-օրյա պատերազմի արդյունքում Արցախի Հադրութի շրջանից բռնի տեղահանված արցախահայերի մշակութային իրավունքի իրացման խնդիրներին և ոչ-նյութական ժառանգության պահպանության խոչընդոտներին՝ ընդգծելով պատերազմի կործանարար ազդեցությունը բռնի տեղահանվածների մշակութային կյանքի վրա։ Վերլուծությունը քննում է Հադրութ շրջկենտրոնից և համանուն շրջանի 48 բնակավայրերից պատերազմի հետևանքով բռնի տեղահանված շուրջ 13.000 բնակչի մշակութային կյանքին մասնակցության խոչընդոտները, սեփական լանդշաֆտից, համայնքից, բնական ռեսուրսներից օտարման ու մշակութային կենսագործունեության համար անհրաժեշտ պայմանների բացակայության հետևանքները, մշակութային զանազան պրակտիկաների, փառատոների, տոների, կենցաղավարման մշակույթի, ավանդույթների ու արհեստների կասեցման օրինակներն ու դրանց բնութագրերը ։ This article has addressed the realization of cultural rights for the Artsakh Armenians forcibly displaced from the Hadrut region as a result of the 44-day war of 2020, focusing on the obstacles to preserving intangible heritage. Approximately 13,000 residents were displaced from Hadrut and its 48 settlements, facing numerous humanitarian and socio-economic challenges, including the deprivation of their fundamental right to culture. В статье рассматриваются вопросы реализации культурных прав армян Арцаха, насильно перемещенных из региона Гадрут в результате 44-дневной войны 2020 года, с акцентом на препятствия в сохранении нематериального наследия. Около 13 000 жителей были перемещены из Гадрута и его 48 населенных пунктов, сталкиваясь с многочисленными гуманитарными и социально-экономическими проблемами, включая лишение их фундаментально- го права на культуру.
Keywords: Հայաստանի սոցիալ-մշակութային լանդշաֆտ