Աուտենտիկության խոսույթը եւ բեմադրված ժառանգությունը հետխորհրդային Հայաստանի զբոսաշրջային պրակտիկաներում - Աթանեսյան, Գարիկ (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
«Աուտենտիկ » զբոսաշրջային փորձառություն ունենալու՝ զբոսաշրջիկների առաջնային ձգտումն իր ազդեցությունն է թողել նաև ետխորհրդային Հայաստանի զբոսաշրջային միջավայրի փոփոխության գործընթացում: Հայաստանյան մշակութային զբոսաշրջության ոլորտը վերակառուցող հիմնական դերակատարները (պատասխանատու ինստիտուտներ, տուրիստական գործակալություններ, բիզնեսներ, զբոսավարներ և ընդունող համայնքներ) վերջին տասնամյակում սկսել են աուտենտիկ մշակութային ժառանգության նշաններն ինտեգրել ներգնա տուրիզմի ուղղությունների և փաթեթներ առաջարկներին՝ զբոսաշրջիկների համար ստեղծելով «բեմադրված աուտենտիկության» զբոսաշրջային փորձառություններ: This paper examines the authenticity discourse and “staged” heritage tourism practices in post-Soviet Armenia. In the last decade, key agents in Armenian cultural tourism sector have begun to integrate authentic cultural heritage markers into local tourism destinations, creating "staged" authentic tourism experiences for tourists. However, Armenia's local tourism offering continues to fall short of foreign tourists' demand for an authentic tourism experience. In the last few years, especially due to the active efforts from Russian tourists and Russian tourism experts, entertainment bloggers and tour guides who relocated to the Republic of Armenia as a result of the Russian-Ukrainian war, the authenticity discourse has been activated in the Armenian tourism space. These agents have begun to take an active role in the process of rethinking Armenia’s local tourism, giving priority to the authentic tourist experiences. В статье рассматривается дискурс аутентичности в контексте туристических практик постсоветской Армении. В последнее десятилетие ключевые агенты армянского сектора культурного туризма начали интегрировать аутентич- ные маркеры культурного наследия в местные туристические направления, создавая для туристов «постановочный» аутентичный туристический опыт. Однако предложение местного туризма в Армении по-прежнему не соответствует спросу иностранных туристов на аутентичный туристический опыт. В последние несколько лет, особенно благодаря активным усилиям российских туристов, российских экспертов по туризму, развлекательных блоггеров и гидов, переехавших в Республику Армения в результате российско-украинской войны, дискурс аутентичности по-новому активизировался. Эти агенты начали играть активную роль в процессе переосмысления местного туризма в Армении, отдавая приоритет аутентичнему туристическому опыту.
Keywords: Հայաստանի սոցիալ-մշակութային լանդշաֆտ