Հայաստանը ռուսաստանցի ներգաղթյալների ընկալումներում - Ներսիսյան, Սոնա (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
ՀՀ-ում ներգաղթի ու ներգաղթյալների վերաբերյալ ուսումնասիրությունները մեծ մասամբ շեշտադրում են Հայաստանի` որպես ընդունող պետության դերն ու դրանից բխող հարցերը: Այսպիսի մոտեցումն արտացոլում է խնդրի առանձին կողմերը՝ դարձնելով այն սահմանափակ: Օրինակ՝ ՀՀ-ում ներգաղթյալներին ուղղված թիրախային քաղաքականության կիրարկման հնարավորությունը մշտապես իրացվել է իրադարձային հոսքերի միջոցով, որոնց գերակշիռ մեծամասնությունը հայեր են եղել: 2022-2023 թթ. Ռուսաստանի քաղաքացիների մեծածավալ ներգաղթը Հայաստան շեշտադրեց այլազգի ներգաղթյալների վերաբերյալ ուսումնասիրության անհրաժեշտությունը: Only in 2022 and 2023, more immigrants moved to Armenia from Russia than in the previous 10 years taken together. The national composition of those who moved mainly included Russians, Ukrainians, Belarusians, Armenians, etc., who came to Armenia for various purposes, in many cases transferring their financial resources and capital. Только в 2022 и 2023 годах в Армению из России переехало больше иммигрантов, чем за предыдущие 10 лет вместе взятые. В национальный состав переехавших в основном входили русские, украинцы, белорусы, армяне и т.д., переехавшие в Армению с различными целями, во многих случаях, взяв с собой финансовые средства, имеющийся капитал. Имея общее историческое прошлое, иностранные иммигранты переехавшие из России, видят определенную безопасность в армянской социальной среде. Подавляющее большинство исповедует христианство, а язык понятен для общения с местными жителями. С точки зрения адаптации и интеграции эта группа имеет определенные преимущества. Однако, среди переехавших из России выделяются разные группы, каждая из которых изучалась на отдельном этапе.
Keywords: Միգրացիոն գործընթացներ