Հայ եւ այլազգի ներգաղթյալների ինտեգրումը Հայաստանում. համեմատական կողմեր - Տանաջյան, Լուսինե (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Ժամանակակից աշխարհում անընդհատ թափ առնող միգրացիաները հյուրընկալող երկրներում հանգեցնում են նոր համայնքների կազմավորման՝ առաջ բերելով նոր գործընթացներ հասարակական կյանքի տարբեր ոլորտներում: Ներգաղթյալների (միգրանտների) արդյունավետ ինտեգրումը նախանշում է, որ այդ համայնքները կարող են ներդաշնակ գոյակցել ընդունող հասարակությունում՝ խթանելով սոցիալական համերաշխությունը և նվազագույնի հասցնելով մշակութային տարբերություններից բխող հնարավոր հակամարտությունները: Այս համատեքստում ներգաղթյալների ինտեգրման հիմնահարցը թե՛ քաղաքականության և թե՛ գիտահետազոտական դաշտում մշտապես արդիական է: Դրա մասին են վկայում նաև թեմայի վերաբերյալ առկա և դեռևս առաջացող տեսական ու հետազոտական վերլուծությունները: Armenia has historically been characterized by active flows of population, which broadly affect the permanent population and lead to complicated social processes. On the territory of Armenia, such flows have been both in the form of large ''waves'' and in the form of perpetually flowing displacements. Over the last century, such examples include repatriation flows to Armenia, forced displacement immigration flows as a result of collapses and wars, and the smallscale but ongoing resettlement immigration that continues to the present day. In social research, the study of Armenian immigrants is always at the center of attention, as the vast majority of immigrants are ethnic Armenians. However, along with Armenian immigrants, there has always been a flow of other-ethnic immigrants at different times with varying intensities. Для Армении исторически характерны активные потоки населения, которые находят широкий отклик среди постоянного населения и приводят к сложным социальным процессам. На территории Армении такие потоки происходили как в виде больших "волн", так и в виде постоянно текущих перемещений. За последнее столетие такими примерами являются потоки репатриантов в Армению, потоки вынужденно перемещенных иммигрантов в результате распадов и войн, а также маломасштабная, но продолжающаяся до сих пор переселенческая иммиграция.
Keywords: Միգրացիոն գործընթացներ