Анизотропные механические свойства прозрачной древесины - Саргсян, М. Л.; Акопян, Р. С.
Работа посвящена моделированию механических характеристик прозрачной древесины. В исследовании для упрощения математического моделирования образцов прозрачной древесины использовалось предположение о поперечной изотропии. Простые эксперименты по растяжению прозрачного древесного шпона были теоретически проанализированы с помощью выражения плотности упругой свободной энергии. В результате получены теоретические соотношения, связывающие основные упругие константы с коэффициентами упругости, входящими в выражение плотности свободной энергии. Затем были рассчитаны коэффициенты упругости прозрачного образца древесины на основе бальзы. Эти коэффициенты позволяют дать механическую характеристику материалов, что важно с точки зрения их потенциального применения. Սույն հոդվածը նվիրված է թափանցիկ փայտի հետաքրքիր մեխանիկական հատկությունների մոդելավորմանը: Տվյալ հետազոտության շրջանակում կիրառվել է լայնական իզոտրոպության ենթադրությունը՝ թափանցիկ փայտի նմուշների մաթեմատիկական մոդելավորման պարզեցման նպատակով: Իրականացվել է թափանցիկ փայտի նմուշի պարզ առաձգական փորձերի տեսական վերլուծություն՝ օգտագործելով առաձգական ազատ էներգիայի խտության արտահայտությունը: Արդյունքում ստացվել են տեսական արտահայտություններ, որոնք կապում են հիմնական առաձգական հաստատունները ազատ էներգիայի խտության արտահայտության մեջ մտնող առաձգականության գործակիցների հետ։ Այնուհետև մենք գնահատել ենք առաձգականության գործակիցները բալզայի հիման վրա պատրաստված թափանցիկ փայտի նմուշի համար: Այս գործակիցները հնարավորություն են տալիս իրականացնել այդ նյութերի մեխանիկական բնութագրում, ինչը կարևոր է դրանց հնարավոր կիրառությունների տեսանկյունից: Transparent wood, which is a type of functionalized wood, is attracting increasing attention from the research community, given its enormous potential for applications in emerging technologies, as it combines high optical transmittance with impressive mechanical properties. The modelling of their interesting mechanical performance is the focus of this article. In this study, the assumption of transverse isotropy has been used to simplify the mathematical modeling of transparent wood samples. Simple tensile experiments of transparent wood veneer have been theoretically analyzed using elastic free energy density expression. As a result, theoretical relations are obtained linking the main elastic constants with the elasticity coefficients that enter the expression of the free energy density. Then we have estimated elasticity coefficients of a transparent wood sample based on balsa. These coefficients enable mechanical characterization of these materials, which is important from the perspective of their potential applications.
Keywords: Физика