Կարսի թագավոր Գագիկ Բ-Ի 1065 թ. գաղթը - Ստեփանյան, Արարատ
Այսպիսով, Գագիկ Բ Կարսեցին, ժառանգելով Կարսի թագավորության գահը, կարողացավ մինչև սելջուկների ավերիչ արշավանքները երկրում խաղաղություն պահպանել: Անիի գրավումից հետո, վախենալով սելջուկների գործած ավերածություններից, Գագիկ Բ Կարսեցին բանակցեց բյուզանդական կայսրության հետ և, ստանալով առանձնաշնորհումներ Փոքր Հայքում և Կապադովկիայում, իր ընտանիքի և ազատանու հետ տեղափոխվեց այնտեղ: Գագիկ Բ Կարսեցու մահից հետո էլ նրա իշխանությունը չվերացավ, անցնելով դստերը` Մարիամին, ով հանդիսացավ իր իշխանության շուրջ համախմված հայության հովանա-վորը մինչև սելջուկների արշավանքը: Այստեղ հաստատված գաղթահայությունը հետագայում իր մասնակցությունն էր բերելու Կիլիկյան Հայաստանի հիմնման գործում: Гагик II Карсский, унаследовавший трон Карсского царства, сумел до разрушительного вторжения сельджуков сохранить мир в стране. После захвата Ани, опасаясь разрушений от нашествий сельджуков, Гагик II Карсский договорился с Византийской империей и, добившись привилегий в Малой Армении и Каппадокии, перебрался туда со своей семьей. После смерти Гагика II Карсского власть перешла к его дочери Мариам, которая стала покровительницей собравшихся под ее властью армян до вторжения сельджуков. Мигрировавшие и обосновавшиеся здесь армяне были в дальнейшем сыграли активную роль в создание Киликийского Армянского царства. Gagik II of Kars, who inherited the throne of the Kars Kingdom, managed to preserve peace in his country up to the devastating Seljuk invasions. After the capture of Ani, fearing destructions by the Seljuk invaders, Gagik II of Kars made an agreement with the Byzantine Empire and received privileges in Armenia Minor and Cappadocia and moved with his family there. After the death of Gagik II of Kars he was succeeded by his daughter Mariam, who up to the Seljuk invasion took care of the Armenians gathered under her authority. The migrant Armenians who settled here later took active part in the creation of the Cilician Armenian Kingdom.
Keywords: Պատմություն