Վեդի գավառը 1590 թ. Օսմանյան հարկացուցակում - Միրզաբեկյան, Գեորգի
Վեդի գավառի հարկացուցակը կարևոր սկզբնաղբյուր է ժողովրդագրության և սոցիալ-տնտեսական հարաբերությունների ուսումնասիրման համար: Վեդիի աշխարհագիրը տեղեկություններ է հաղորդում գյուղերի քանակի, բնակչության էթնիկ կազմի, գանձվող հարկերի մասին և այլն: Գավառում հաշվվել է 53 գյուղ, որից 44-ում բնակչություն արձանագրված չէ: Վեդիում բնակչության մեծամասնությունը կազմել են մահմեդականները: Գյուղաբնակները իշխանություններին վճարել են տարատեսական հարկեր, որոնց մեծ մասը գանձվել է յուրաքանչյուր գյուղից: Налоговый реестр провинции Веди важный источник по исследованию демографических и социально-политических вопросов. Перепись Гарни предоставляет данные об количестве сел, этническом составе, взимаемых налогах и тд. В провинции насчитывалось 53 сел из которых в 44-и не были зафиксированы жители. Большинство населения Веди составляли мусульманеКрестьяне сел платили османским властям различные налоги большая часть которых сообиралось с каждого села. The tax register of Vedi province is an important source from the aspect of demography and socio-economic issues. The tax register of Vedi gives an opportunity to research the quantity of villages, ethnic composition, taxes, etc. The province contains a list of 53 villages including 44 ones where it is not registered population. The most population of Vedi were Muslims. The villagers paid different taxes to the Ottoman authorities mostly them collected from every settlements.
Keywords: Պատմություն