Միհրան Թումաճանի ֆոլկլորագիտական հայացքները և հավաքչական աշխատանքի սկզբունքները - Ղափլանյան, Սաթենիկ
Հոդվածը նվիրված է հայ երաժշտական ֆոլկլորագիտության երախտավորներից մեկի` Մ.Թումաճանի (1890-1973) ֆոլկլորագիտական հայացքներին և հավաքչական աշխատանքի սկզբունքներին, որոնք ամփոփ ձևով ներկայացված են նրա «Հայրենի երգ ու բան» ժողովածուի նախաբանում: Ծանոթացումն այդ հայացքներին և սկզբունքներին կարող է մեծապես նպաստել արդի ֆոլկլորագիտության զարգացմանը: Статья посвящена фольклористическим взглядам и принципам собирательской работы Миграна Тумаджана (1890-1973) - одного из заслуженных деятелей армянской музыкальной фольклористики, представленные в предисловии его сборника ,,Айрени ерг у бан’’ (Армянские народные песни). Ознакомление с этими взглядами и принципами может весьма способствовать развитию современной фолькористики. The article is devoted to the folkloristic views and the principles of collectional work of Armenian musical folklore scholar Mihran Tumajan (1890-1973), summarized in the preface of his collection „Hayreni Erg ou Ban’’(Native folk Songs and Folk Sayings). The knowing of these views and principles can greately contribute the development of modern folklore science.
Keywords: Մշակույթ; Ազգային երաժշտություն