Հայաստանի կոմպոզիտորների միության ատեղծումը և կայացումը - Ասատրյան, Աննա; Մադոյան,Նաիրա
Հոդվածը նվիրված է Հայաստանի կոմպոզիտորների միության ստեղծմանն ու առաջին քայլերին: Առանձնացվել է Միության գործունեության 1932-1940թթ. ժամանակահատվածը, երբ Միությունը ղեկավարել են Արտաշես Ոսկերչյանը և Մուշեղ Աղայանը: Այս փուլում հենց նախանշվեցին Միության հետագա գործունեության որոշ ուղղություններ՝ դրվեցին կինոերաժշտության հիմքերը, հայ երաժշտությունը հնչեց Հայաստանից դուրս են: Статья посвящена истории создания и первым шагам Союза композиторов Армении. В деятельности Союза выделены годы с 1932го по 1940й, когда его руководителями были Арташес Воскерчян и Мушег Агаян. Именно в этот период были предопределены некоторые направления деятельности Союза, заложены основы киномузыки, армянская музыка зазвучала за пределами Армении и т.п. The paper describes the history of foundation and the first steps of the Union of Composers of Armenia. The years 1932-1940 have been highlighted, when Artashes Voskerchyan and Mushegh Aghayan headed the Union. It was the period when some of the further activities of the Union were predetermined, the foundations for film music were set, Armenian music was to be heard far beyond the boundaries of Armenia, etc.
Keywords: Պատմություն; Մշակույթ