Բարոյահոգեբանական անկման ընդհանրությունները Նար-Դոսի «Հոգուն վրա հասավ» և «Սև փողերի տոկոսը» նորավեպերում - Մերջանյան, Տաթևիկ
Ներկա հրապարակման նպատակն է ուսումնասիրել ու արժևորել Նար-Դոսի «Մեր թաղը» նորավիպաշարի երկու ուշագրավ գործերը՝ «Հոգուն վրա հասավ» և «Սև փողերի տոկոսը», որոնք կա՛մ հպանցիկ են ուսումնասիրվել, կա՛մ գրեթե դուրս են մնացել նարդոսագիտության առանցքից: Դրանցում արձակագիրն առանց ավելորդ մանրամասնություն-ների նորավեպերի առանցքային պլանում դիտարկում է հոգսի, պարտականության ընկալումները: Բարոյահոգեբանական տարաբնույթ երևույթների ուսումնասիրության արդյունքում եզրակացվել է, որ գիտական որոշակի ոճավորմամբ իրարից տարբեր այս իրողությունների հիմքում հեղինակն ընդհանրացնում է մարդկային վարքագծի՝ բարոյականությամբ պայմանավորված տարաբևեռ կողմերը: Цель настоящей публикации – исследовать и оценить два примечательных рассказа, вошедшие в цикл Нар-Доса «Наш квартал», – «Нет моченьки» и «Процент с медяков». Эти произведения либо рассматривались поверхностно, либо порой вообще выпадали из поля зрения нардосоведения. Показано, что в названных новеллах писатель, не прибегая к излишним подробностям, на первый план выводит понимание его героями обязанности, заботы. Исследование различных нравственно-психологических состояний героев, отображенных в новеллах, позволяет сделать вывод, что эти состояния обрисованы с определенной научной достоверностью. Автор художественно обобщает обусловленные нравственностью человека полярно противоположные стороны его поведения. The aim of the given publication is to study and evaluate the two interesting works included in Nar-Dos’s series of novelettes “Our Block” Hogun vra Hasav” (“The Soul was Saved”) and “Sev Pogheri tokosy” (“The Percentage of Black Money”) that were studied either on surface or were nearly excluded from the axis of works analyzing Nar-Dos’s works. In these works the writer observes the perception of burden and commitment in the context of novelettes without going into extra details. In the course of analyzing various moral-psychological phenomena it was concluded that by using some scientific style in those different realities the author basically generalizes the polar sides of human behavior which are conditioned by morality.
Keywords: Գրականագիտություն