Սիրո բուլգակովյան մեկնաբանումը հոգեվերլուծության հայեցակարգից - Շարուրյան, Հայկանուշ
Հոդվածը նվիրված է ռուս նշանավոր գրող Միխայիլ Բուլգակովի «Վարպետը և Մարգարիտան» վեպում կարևոր տեղ զբաղեցնող սիրո զգացմունքի հեղինակային մեկնաբանություններին, որոնք քննվում են հոգեվերլուծական զանազան տեսությունների հայեցակարգերից: Մասնավորապես ընդգծվում է, որ խնդրո առարկա վեպը, վերլուծության ենթարկվելով այդ տեսանկյունից (Զ․ Ֆրոյդ, Կ․ Յունգ, Ռ․ Ստերնբերգ), բացահայտում է սիրո ընկալման ենթաշերտերն ու հավաստում վերոհիշյալ հոգեվերլուծական հայեցակարգերին սիրո բուլգակովյան մեկնաբանության համապատասխանությունը։ Այդ տեսակետից հատկապես քննարկվել են վեպի գլխավոր հերոսուհու ճակատագրական սիրո ենթաշերտը՝ իբրև սկզբունք ընտրելով ամերիկացի հոգեբան Ռոբերտ Ստերնբերգի եռաբաղա-դրիչ տեսությունը, որը հիմնված է հիմնականում երեք տարրերի՝ մտերմության, կրքի և պարտականության սերտաճած փոխհարաբերութ-յունների վրա: Статья посвящена авторским интерпретациям чувства любви, занимающим важное место в романе «Мастер и Маргарита» известного русского писателя Михаила Булгакова, анализируемым в свете разных психоаналитических концепций. В частности, отмечается, что анализ романа с указанной точки зрения (З. Фрейд, К. Юнг, Р. Стернберг) позволяет раскрыть скрытые слои восприятия любви и свидетельствует о соответствии булгаковс-кого восприятия любви вышеотмеченной психоаналитической концепции. С этой точки зрения с позиций трехкомпонентной теории американского психолога Роберта Стернберга, основанной на тесной взаимосвязи трех составляющих – близости, страсти и обязанности, особому анализу подвергается скрытый слой роковой любви главной героини романа. The article is devoted to the author’s interpretations of the sense of love that has essential part in the novel “The Master and Margarita” by the famous Russian writer Mikhail Bulgakov that are studied from the perspective of concept of various psychoanalytical theories. It particularly underlines that the novel under consideration analyzed from this perspective (Z. Freud, K. Jung, R. Sternberg) reveals the sublayers of love’s perception and justifies the corresponds of Bulgakov’s interpretation of this feeling to the above mentioned psychoana-lytical concepts. From that standpoint the sublayers of the main heroine’s fatal love are discussed by the principal of the American psychologist Robert Sternberg’s triangular theory which is mainly based on the close interrelation of three components, i.e. intimacy, passion and commitment.
Keywords: Գրականագիտություն