Հայկական վաղուց մոռացված մանկական մի պարբերականի «տարօրինակ» նկարազարդումները («Աւետաբեր տղայոց համար») - Մակարյան, Արման
Հոդվածը նվիրված է Կ. Պոլսում 1872-1915 թվականներին հրատարակված «Աւետաբեր տղայոց համար» մանկական ամսագրում տպագրված որոշ նկարների քննությանը: Քանի որ մանկական գրականության համապատկերում զանազան ստեղծագործություններին կցված նկարներն ստանում են կարևոր նշանակություն և լրացնելով տեքստին՝ երեխաների հետ խոսում են պատկերային լեզվով, ուսումնասիրության ընթացքում բացահայտվում է, թե դրանք ինչ ազդեցություն են ունեցել երեխաների աշ- խարհընկալման ու հոգեբանության վրա: Եզրակացվել է, որ պարբերականի՝ կրոնական երկյուղածությամբ տոգորված նկարազարդումները կարող էին հոգեբանական վախի ու սարսափի զգացողություններ ծնել մանուկների մեջ՝ այդպիսով աղճատելով նրանց ներաշխարհը: Статья посвящена анализу некоторых иллюстраций к издаваемому в 1872-1915 годах в Константинополе детскому журналу. Поскольку в панораме детской литературы большое значение приобретают иллюстрации к произведениям, дополняющие текст и «говорящие» с детьми образным языком, в процессе анализа раскрывается их воздействие на мировосприятие и психологию детей. Приходим к выводу, что иллюстрации к журналу, пронизанные религиозностью, могли породить в психике детей чувства страха и ужаса, тем самым искажая их внутренний мир. The article is dedicated to the study of some pictures printed in a magazine for children entitled “For Precursor Children” published in Constantinople in 1872-1915. As in the context of literature for children pictures attached to various creations get serious importance and by supplementing the text do speak with children in pictographic language, the study reveals their influence on the children’s world perception and psychology. It is concluded that the illustrations imbued with religious piety could have given rise to psychological fear and horror in children thus distorting their inner world.
Keywords: Մանկական ամսագիր