Սսի Ա եկեղեցական ժողովի կանոնների շուրջ - Գևորգյան, Դավիթ
Զաքարե Զաքարյան ամիրսպասալարը, ցանկանալով դադարեցնել վրաց եկեղեցու կողմից հայոց եկեղեցու հասցեին հնչող մեղադրանքներն ու հուսալով մեղմացնել հայ-վրացական դավանական հարաբերությունները, հայոց եկեղեցում նորամուծություններ իրականացնելու խնդրանքով դիմում է Ամենայն հայոց կաթողիկոսին ու Կիլիկիայի Հայոց թագավորին։ 1207 թ. գումարվում է Սսի Ա եկեղեցական ժողովը, որը հաստատում է ութ կանոններ։ Կանոնները չէին շոշափում դավանանքի հիմնական կետերը. ութ կետերից միայն երեքն էին պարունակում նորամուծություններ, իսկ մնացածը վերահաստատում էին օտարի տիրապետության շրջանում խախտված կանոնները։ Այնուամենայիվ, հայ վարդապետները, վախենալով, որ ստիպված կլինեն այլ հարցերում ևս հետևել վրաց եկեղեցուն, ամիրսպասալարի կողմից հրավիրված բոլոր երեք եկեղեցական ժողովների ընթացքում հրաժարվում են ընդունել ժողովի որոշումները։ Амирспасалар - Закаре Закарян, желая прекратить обвинения в адрес армянской церкви со стороны грузинской и надеясь смягчить армяно- грузинские теологические расхождения, обращается к католикосу всех армян и армянскому царю Киликии с просьбой внести некоторые нововведения в армянскую церковь. В 1207 г. созывается церковный собор, который принимает восемь правил. Каноны не затрагивали основные пункты вероисповедания. Только три из восьми канонов содержали нововведения, а остальные заново утверждали старые правила, которые были нарушены во времена чужого правления. Однако, армянские вардапеты, боясь, что будут вынуждены следовать грузинской церкви и в прочих вопросах, во время всех трех церковных соборов призванных амирспасаларом, отказываются принять каноны Ссийского собора. The amirspasalar Zakare Zakarian, trying to end the condemnation of the Armenian church by the Georgian church and hoping to boost the possible Armenian-Georgian relations, applies to the Catholicos of All Armenians and to the king of Kilikia with a request to implement several changes in the Armenian church. In 1207 the church council in Sis was convened, which approved eight canons. The canons were not affecting the creed. Only three canons of eight were new to the Armenian church. The rest reaffirmed the rules, violated during the reign of invaders. Nevertheless, the armenian vardapets, fearing that they would have to follow the Georgian church on other confessional issues, during all three councils summoned by the amirspasalar, refused to accept the canons of the council of Sis.
Keywords: Հայ եկեղեցու պատմություն