Քաղաքակա՞ն վեպ, թե՞քրոնիկոն. «Միջնաշեն» վեպը - Ղազարյան, Լիլիթ
Հոդվածում քննության ենք առել Զորայր Խալափյանի «Միջնաշեն» վեպի ժանրի խնդիրը: Դարի համապատկերն ամբողջացնող այս վեպը պատկերում է խորհրդային տարիների իրականությունը, ազգային ըդդիմությունն ու պայքարը ինչպես խորհրդային, այնպես էլ թուրքական քաղաքականության դեմ: Վեպը համադրում է հրապարակախոսությունը, քաղաքական վերլուծությունն ու գեղարվեստական պատումը: Իր կոլորիտային կերպարներով, որոշակի տեղագրքությամբ և նովելատիպ պատմություններով «Միջնաշեն»- ը հարում է վեպ-քրոնիկոն ժանրին: В данной статье рассматривается проблема жанра романа Зорайра Калапяна “Миджнашен”. В нем обобщаются события века. Роман изображает советская реальность, национальная борьба как с советской, так и с турецкой политикой. Роман совмещает в себе публицистику, политический анализ и художественное повествование. Со своими колоритными образами, рассказами “Миджнашен” примыкает к жанру роман-хроника. In this article we look through the problem of Zorayr Khalapyan’s " Midjnashen" novel’s genre. The novel depicts the Soviet reality, the national struggle with both the Soviet and the Turkish policy. The novel combines in itself publicism, political analysis and artistic narration. With its colorful heroes and stories "Midjnashen" adjoins to the genre of the novel-chronology.
Keywords: Գրականագիտություն