Աշոտ Աղաբաբյանի կենսագրական վեպերը («Ռեզիդենտը», «Մենակը») - Կարախանյան, Նարինե
Հոդվածում վերլուծված են Աշոտ Աղաբաբյանի «Ռեզիդենտը» (2004, 2014) և «Մենակը» (2013) վեպերը՝ կենսագրական վեպի շրջանակում: «Ռեզիդենտը» պատմում է հայազգի հետախույզ Հայկ Հովակիմյանի մասին և բնույթով փաստագեղարվեստական ստեղծագործություն է, իսկ «Մենակը» նշանավոր աստղագետ Գրիգոր Գուրզադյանի կենսապատումն է և զուտ գեղարվեստական ստեղծագործություն է: Հեղինակը ինքնատիպ է մեկնաբանում կերպարների հոգեբանությունը՝ «Մենակի» դեպքում նույնիսկ փոքր-ինչ շեղվելով իրական նախատիպերից (Գրիգոր Գուրզադյան, Վիկտոր Համբարձումյան, Կորոլյով և այլք) ստեղծել է գեղարվեստական լիարյուն կերպարներ: В статье проанализированы романы Ашота Агабабяна «Резидент» (2004,2014) и «Одинокий» (2013) в рамках биографического романа. «Резидент» рассказывает об армянском разведчике Айке Овакимяне и по своему характеру является художесвеннодокументальным произведением, а «Одинокий» жизнеописание знаменитого астронмa Григора Гурзадяна, и чисто художественное производение. Автор оригинально комментирует психологию персонажей. В случае «Одинокого» даже ненамного оступая от настоящих прототипов (Григор Гурзадян, Виктор Амбарцумян, Королёв и другие) создал полноценные художественные персонажи. “The Resident” (2004, 2014) and “The Lonely” (2013) novels by Ashot Aghababyan are analyzed in this article within the framework of biographical novel. "The Resident" tells about Armenian secret service agent Hayk Hovakimyan and it is characterized as a documentary work. “The Lonely” is the life history of the famous astronomer Grigor Gurzadyan and it is just a fiction. The author exposes the psychology of the characters. In the case of “The Lonely” he has even slightly deviated from the real prototypes (Grigor Gurzadyan, Victor Hambardzumyan, Korolev and others), creating full-featured fictional characters.
Keywords: Գրականագիտություն