Բառային-մասնիկավոր զուգաձևություններ գրաբարի գոյականի թվի կարգում - Խաչատրյան, Լալիկ; Ենգոյան, Լուսինե
Գրաբարում գոյականի թվակազմական զուգաձևությունները, ի թիվս այլ քերականական միջոցների, արտահայտվում են նաև կրկնությամբ և մասնիկավորմամբ։ Բառային-մասնիկավոր զուգաձևությունների մի եզրում առկա են կրկնավոր բառեր, մյուսում՝ մասնիկավոր կազմություններ, ինչպես՝ ազգ ազգ – ազգք, գունդագունդ- գունդք և այլն։ Բառային- մասնիկավոր զուգաձևություններում կրկնավոր բարդությունները հանդես են գալիս ինչպես վերլուծական, այնպես էլ համադրական կառուցատիպերով։ В древнеармянском языке супплетивизмы числа существительного, наряду с другими средствами, проявляются также при помощи удвоения /редупликации/ и аффиксации. Одним из компонентов супплетивизма такого рода является дупликативное слово, а другим – аффиксальное /ср: ազգ ազգ – ազգք, գունդագունդ- գունդք/. В лексико-аффиксальных супплетивизмах удвоенные компоненты выступают как аналитичными, так и синтетичными структурными типами. In Old Armenian, suppletivism in the category of number is being manifested by forms of reduplication and affixation. In these kinds of suppletivisms, one of the components is a word that is present, in the other, it’s an affixal form / ազգ ազգ – ազգք, գունդագունդ- գունդք/. In lexical and affixal suppletivisms, the reduplicated components are being expressed with analytical and/or synthetical models.
Keywords: Լեզվաբանություն