Հետադարձ հայացք արցախյան պատերազմին - Թումասյան, Սուսաննա
Այսպիսով, Արցախյան պատերազմից հետո հայ ժողովուրդը կարողացավ Արցախի տարածքը 4,4հզ քառ.կմ-ից հասցնել 12հազ.քառ.կմ-ի: Այն իրականում հաղթանակ էր: Չնայած դրան՝ դեռ Ադրբեջանի տիրապետության շարունակում էին մնալ Շահումյանի, Մարտունու,Մարտակերտի որոշ շրջաններ,այդ թվում նաև Արծվաշենը: Այսօր Արցախը շարունակում է մնալ պատերազմական սպառնալիքի տակ,որի վկայությունն են սահմանին մեր ամենօրյա զոհերը: ԵՎ, ամենակարևորը, ԼՂՀ-ն աշխարհի կողմից շարունակում է մնալ չճանաչված պետություն, իսկ արցախյան հիմնախնդրի կարգավորման գործընթացը մտել է փակուղի: Ներկայացված տարաբնույթ ծրագրերից որն էր ավելի ընդունելի և իրագործելի: Ինչքան էլ ունենանք հեռահար ծրագրեր և նպատակներ, սակայն պատմության դասերը ցույց են տվել /ապրիլյան պատերազմը դրա վկայությունն է/, որ մենք պետք է ապավինենք մեր սեփական ուժերին: Արցախի հարցը շարունակում է մնալ չլուծված, բաց հարց, որը պահանջում է քաղաքակիրթ լուծում: В результате войны в Нагорном Карабахе армянскому народу, ценой больших потерь, удалось увеличить свои территории почти в 4 раза (от 4.000 км кв – 12000 км кв), что действительно являлось большой победой. Однако некоторые районы, такие как Шаумян, Мартуни, Мартакерт, Артцвашен все еще остаются под оккупацией Азербайджана. Сегодня Нагорный Карабах стоит перед лицом угрозы войны, а постоянные нарушения режима прекращения огня приводят к новым жертвам. К сожалению из за нерешенности международного статуса Нагорного Карабаха, Республика продолжает оставаться не признанным. В свою очередь переговорный процесс по Нагорно Карабахском проблематике доказала свою инертность. В отношении различных вопросов, связанных с концепциями разрешения конфликтов, мы должны отметить, что мы рассматриваем основные препятствия, с которыми мы сталкиваемся в процессе урегулирования, пытаясь найти соответствующие решения. After the war in the Nagorno-Karabakh, Armenian people suffering great losses managed to strengthen the borders of its teritori almost three times (from 4,4sq. km. to 12sq. km), which truly was a victory. But, some territories such as Shaumyan, Martuni, Mardakert and Artcvashen are still under the Azerbaijan control. Today, the Nagorno-Karabakh still faces the threat of war and its territory is exposed to constant attacks and cease-fire violations, leading to daily victims. Unfortunately, the political status of the Nagorno-Karabakh remains unresolved. The Republic of the Nagorno-Karabakh is still unrecognized and the conflict resolution appears to have come to an impasse. With regard to various issues in dealing with conflict solution concepts we should state that we consider major obstacles we face towards settlement trying to find appropriate solutions.
Keywords: Պատմություն