Բարոյական անկման նարդոսյան ընկալումները («Հոպոպ», «Թե ի՞նչ եղավ հետո...», «Ադամամութին») - Մերջանյան, Տաթևիկ
Ներկա հրապարակման նպատակն է նոր տեսանկյունից ուսումնասիրել ու արժևորել Նար-Դոսի խնդրո առարկա նորավեպերը: Գրականագիտությունը հպանցիկ է անդրադարձել դրանցում առաջադրված կարևոր ու արդիական խնդիրներին: Ուշարժան է, որ հեղինակը հիշյալ նորավեպերում դիտարկում է բարոյահոգեբանական տարաբնույթ երևույթներ, ուր առանցքային է բարոյական անկման գաղափարը: Ուսումնասիրության արդյունքում եզրակացվել է, որ արձակագիրը սոցիալական կյանքի անբարենպաստ պայմանների ներկայացման միջոցով ուղղակիորեն մատնանշում է մարդու բարոյականության ողբերգական անկումները, որոնք իսպառ կամ գրեթե դուրս են արտաքին գործոնների ազդեցությունների դաշտից: Целью настоящей статьи является исследование и оценка с новой точки зрения анализируемых новелл Нар-Доса. В литературоведении отмечается поверхностное обращение к выдвинутым в них важным и актуальным проблемам. Примечательно, что в указанных новеллах автор рассматривает разнообразные морально-психологические явления, в которых стержневой темой выступает идея морального упадка. В результате исследо- вания мы приходим к выводу, что через отображение неблагоприятных условий социальной жизни автор непосредственно указывает на трагический моральный упадок человека, что полностью или почти находится вне поля воздействия внешних факторов. The aim of the given publication is to study and evaluate the mentioned novelettes by Nar-Dos from new perspective. The literary criticism had surfacely touched upon the significant and current issues expressed in them. It is noteworthy that in the noted works the author observes various moralpsychological phenomena where the idea of moral decline is crucial. At the course of the study it turned out that the novelist directly points out the tragic moral decline of the people by depicting unfavorable social conditions that are totally or nearly out of the influence of external factors.
Keywords: Գրականագիտություն