Պատմության գոյապաշտական հայեցակարգը Պերճ Զեյթունցյանի «Արշակ Երկրորդ» վեպում - Գալստյան, Լուսինե
Պ. Զեյթունցյանի «Արշակ Երկրորդը», ըստ էության, գոյապաշտական վեպ է, ըստ որում գրողի փիլիսոփայական հարցադրումներն ու «մարդկային հոգեբանության պեղումները» մոտ են էկզիստենցիալիզմի փիլիսոփայությանն ու գրականությանը: Ազատությունը էկզիստենցիալիզմի փիլիսոփայության ու գրականության կենտրոնական խնդիրն է։ Թե՛Սարտրը, և թե՛ Զեյթունցյանը իրենց ստեղծագործություններում ներկայացրել են մարդկային դրսևորումները բացարձակ ազատության պայմաններում: Էկզիստենցիալիզմի գրականության խնդիրներից մեկը հենց այդ փորձն է՝ ստեղծել այնպիսի իրադրություն, որի մեջ բացահայտվում է էկզիստենցիալ մարդու էությունը, հոգեբանությունն ու աշխարհի էկզիստենցիալ ընկալումը: “Аршак Второй”, по сути, является экзистенциалистским романом, где стремления философской постановки вопросов писателя и “искания человеческой психологии” близки к экзистенциалистской философии и литературе. Свобода является центральной проблемой философии и литературы экзистенциализма. И Сартр, и Зейтунцян в своих произведениях представили человеческие проявления в условиях полной свободы. Одна из проблем литературы экзистенциализма состоит именно в этой попытке: создать такую ситуацию, где выявляются сущность, психология экзистенциального человека, экзистенциальное восприятие мира. “Arshak the Second” in fact, is an existentialistnovel, where the writer’s tendency to the philosophical formulation of questions and “the seeking of human psychology” are close to the existentialism philosophy and literature. Freedom is the central issue of philosophy of existentialism and literature. In their works both Sartre and Zeytuntsyan had presented the human manifestations exclusively in the conditions of freedom. One of the issues of literature of existentialism is namely this attempt to create a situation, where the essence of existential man, psychology and the existential perception of the world are revealed.
Keywords: Գրականագիտություն