Հոգու զարթոնքը Դեյվիդ Լոուրենսի «Մարդը, որ մահացել էր» պատմվածքում - Շարուրյան, Հայկանուշ
Հոդվածը նվիրված է անգլիացի նշանավոր գրող Դեյվիդ Հերբերտ Լոուրենսի «Մարդը, որ մահացել էր» պատմվածքում հոգու զարթոնքի խնդրի ուսումնասիրությանը։ Այն բացահայտում է լոուրենսյան յուրահատուկ կրոնափիլիսոփայական հա-յացքները, որոնք մարմնավորված են պատմվածքի գլխավոր հերոսի՝ հարություն առած Հիսուսի կերպարում։ Ըստ այդ մոտեցման՝ Հիսուսը բնավ էլ հարություն չի առել, այլ նրան պարզապես խաչից իջեցրել են ժամանակից շուտ, և նա ուշքի գալով շարունակել է ապրել։ Սակայն պատմվածքն ուշագրավ է նաև Հիսուսի հոգևոր տանջանքների պատկերմամբ, ինչպես նաև վերջինիս՝ նոր կյանք սկսելու հստակ մտադրության դրսևորմով. նախկին կյանքից հիասթափված Հիսուսը սիրահարվում է եգիպտական տաճարի քրմուհուն ու որոշում որպես հասարակ մահկանացու բացել իր կյանքի նոր էջը։ Статья посвящена анализу проблемы пробуждения души в рассказе знаменитого английского писателя Дейвида Гербердта Лоуренса «Человек, который умер». В нем раскрываются своеобразные религиозно-философские взгляды Лоуренса, воплощенные в образе главного героя рассказа – воскресшего Иисуса. Согласно подобному подходу, Иисус вовсе не воскресал, а его просто раньше времени сняли с креста, и, придя в себя, он продолжал жить. Но рассказ вызывает интерес и с точки зрения описания душевных страданий Иисуса, а также проявления его четкого намерения начать новую жизнь: разочарованный в прошлой жизни, Иисус влюбляется в жрицу египетского храма и решается как простой смертный открыть новую страницу в своей жизни. The article is devoted to the study of the issue of soul revival in the story “The Man Who Died” by the famous English writer David Herbert Lawrence. It reveals Lawrence’s peculiar religious philosophical ideology which is embodied in the main character of the story, i.e. resurrected Jesus. According to this approach Jesus is not resurrected as he was taken down from the cross before he managed to die and by coming to his senses he continued to live. But the story is notable also due to the depiction of Jesus’s spiritual tortures, as well as, for his clear intention to start a new life: Jesus, who is disappointed from his previous life falls in love with the priestess of an Egyptian temple and decides to open the new page of his life as a simple mortal.
Keywords: Գրականագիտություն