Հրաշապատում երազի սիմվոլիկան - Դադյան, Իշխան
Սույն հոդվածը նվիրված է անգլալեզու հրաշապատում հեքիաթներում երազային սիմվոլների ուսումնասիրությանը, որի շրջանակներում քննության են ենթարկվել Զ. Ֆրոյդի և Կ. Յունգի երազների վերաբերյալ տեսությունները՝ վեր հանելու երազի սիմվոլիկայի առանձնահատկություններն առհասարակ: Այնուհետև հենվելով անգլալեզու հեքիաթանյութի վրա՝ առանձնացվել են դրանցում առավել լայն կիրառում գտած երազային սիմվոլները, որոնք նշանակալից դեր են կատարում ստեղծագործության ներիմաստի և հեղինակի անհատականության դինամիկայի բացահայտման գործում: Данная статья посвящена изучению символики сна в англоязычных волшебных сказках. В рамках исследования были проанализированы теории З. Фрейда и К. Юнга о снах в целях выявления особенностей символики сна. Затем, опираясь на англоязычный сказочный материал, автором были выделены наиболее частотные символы сна, которые играют значительную роль в выявлении внутреннего смысла произведения и динамики индвидуальности автора. This article is dedicated to the study of dream symbols in English fairytales, within the framework of which S. Freud’s and K. Jung’s theories about dreams have been investigated in order to reveal the peculiarities of dream symbolism in general. Then, the most frequently used dream symbols have been thoroughly analysed to understand the role that they play in shedding light upon the intrinsic meaning of a literary creation and upon the personality dynamics of the creator.
Keywords: Լեզվաբանություն