Գույնի խորհուրդը Հ. Սահյանի պոեզիայում - Գրիգորյան, Սուսաննա
Հ. Սահյանի բանաստեղծություններն աչքի են ընկնում իրենց անմիջականությամբ, պարզությամբ և միևնույն ժամանակ հոգեբանական խորությամբ: Բանաստեղծը վարպետորեն է գործածում հայերենի տարբեր լեզվաոճական հնարանքները, հատկապես գունանուններով արտահայտված մակդիրները, կրկնություններն ու հակադրությունները: Սահյանի չափածոյում գործածված մակդիրներն ու հակադրությունները ոչ միայն հոգեվիճակի դրսևորման ցայտուն միջոցներ են, այլև կարևոր գործառույթ են կատարում բանաստեղծական լեզվի ժողովրդայնության, երաժշտականության, ներդաշնակության, բազմազանության ապահովման գործում: Որպես լեզվական արտահայտչական միջոց` ուշագրավ են գունանունների կրկնությունները: Կրկնությունների գործածությունը գալիս է դարերի խորքից և կապվում է ժողովրդական բանահյուսության հետ: Стихи А. Сагияна отличаются своей непосредственностью, простотой и одновременно психологической глубиной. Поэт мастерски использует разные стилистические средства языка, особенно эпитеты, контрасты и повторы –выраженными цветообознечениями. Наличие эпитетов и контрастов в поэзии Сагияна не только средства выражения внутреннего состояния человека, они так же выполняют важную функцию в популяризации поэтического языка и обеспечении мелодичности, гармоничности и разнообразия поэтического текста. Повторы цветообозначений весьма занимательны в качестве средства выразительности речи. Использование повторов уходит своими корнями вглубь веков и связано с народным творчеством. H. Sahyan’s poems are striking with their directness, simplicity and at the same time with their psychological depth. The poet uses masterly the various linguostylistic tricks of the Armenian language, especially the epithets expressed by color terms, the repetitions and the contrasts. Not only are the epithets and contrasts used in Sahyan’s prose striking ways of manifestations of a person’s emotional state, but they also play an important role in the provision of folk character, musicality and diversity of poetical language. As ways of linguistic expressiveness, the repetitions of color terms are of special importance. The use of repetitions is centuries’ old and is connected to national folklore.
Keywords: Լեզվաբանություն