The Demographic Characteristics Of Bylanik Province - Sahakyan, Vera
Հոդվածը շարադրվել է Մեսրոպ Մաշտոցի անվան Մատենադարանում պահվող Մկրտիչ Ա. Խրիմյան կաթողիկոսի արխիվի ուսումնասիրության հիման վրա։ Այս արխիվը ներառում է շուրջ 8000 նամակ, որոնք 1893–1907 թվականներին ուղարկվել են Խրիմյան Հայրիկին՝ ամենատարբեր խնդրանքներով։ Նամակների հեղինակները նշում են իրենց անուն-ազգանունները, հասցեները, ընտանիքի անդամների քանակը, իրենց կացությունը և դրա պատճառները։ Այս տվյալների հիման վրա առաջին փուլում քարտեզագրել ենք տարբեր նահանգների հայաբնակ բնակավայրերը՝ առանձնացնելով Բուլանըք գավառակը, ճշգրտել ենք գավառակի հայաբնակ գյուղերը, իսկ նամակների բովանդակության հիման վրա փորձել ենք ներկայացնել նաև գավառակի ժողովրդագրական առանձնահատկությունները։
Keywords: Armenian history; Statistics