Երևան քաղաքի խմելու ջրում լուծված ռադոնի տարածաժամանակային բաշխվածության առանձնահատկությունները - Հովհաննիսյան, Սպարտակ; Մովսիսյան, Նոնա; Բելյաևա, Օլգա (ՀՀ ԳԱԱ)
Սույն աշխատանքում դիտարկվել են Երևան քաղաքի բոլոր վարչական շրջանների բնակելի շենքերի ծորակի ջրում 222Rn-ի ակտիվության տարածաժամանակային բաշխվածության օրինաչափությունները։ Նմուշառումն իրականացվել է յուրաքանչյուր վարչական շրջանում՝ 2023 թ-ի փետրվարից մինչև 2024 թ-ի հունվար։ 222Rn-ը չափվել է RAD7 ռադոնոմետրով և RAD H2O հավաքածուի միջոցով։ Երևան քաղաքի խմելու ջրում 222Rn-ի ակտիվությունը տատանվում է 0.05 Բք/լ-ից մինչև 11.4 Բք/լ, իսկ միջին ակտիվությունը կազմել է 3.62 Բք/լ։ 222Rn-ի ամենամեծ տարեկան միջին ակտիվությունը դիտվել է Դավթաշեն համայնքի ծորակի ջրում, իսկ ամենացածր տարեկան միջին ակտիվությունը Քանաքեռ-Զեյթուն վարչական շրջանում։ В статье рассмотрены временные и пространственные закономерности распределения активности 222Rn в водопроводной воде жилых домов административных районов Еревана. С целью выявления пространственных и временных изменений 222Rn отбор проб проводился в каждом административном районе с февраля 2023 по январь 2024г. 222Rn измерялся радонометром RAD7 с аксессуарами RAD H2O. Активность 222Rn в питьевой воде Еревана варьируется от 0.05 Бк/л до 11.4 Бк/л, средняя активность составила 3.62 Бк/л. Самая высокая среднегодовая активность 222Rn наблюдалась в водопроводной воде Давташенского административного района, а самая низкая среднегодовая активность в Канакер-Зейтуне. The paper presents the temporal and spatial distribution patterns of 222Rn activity in tap water of residential buildings in the administrative districts of Yerevan. Sampling was carried out in each administrative region from February 2023 untill January 2024 to reveal spatial and temporal changes in 222Rn activity. 222Rn was measured with a RAD7 radonometer and RAD H2O accessory. The activity of 222Rn in drinking water in Yerevan varies from 0.05 Bq/l to 11.4 Bq/l, the average activity was 3.62 Bq/l. The highest average annual activity of 222Rn was observed in tap water of the Davtashen administrative region, and the lowest average annual activity in Kanaker-Zeytun.
Keywords: Էկոլոգիա