Сейсмический риск населения Армении - Назаретян, Сергей; Арутюнян, Рубен (ՀՀ ԳԱԱ)
Основной целью данной статьи является оценка и составление карты сейсмического риска населения территории Армении вследствие максимальных сейсмических воздействий в данном пункте согласно строительным нормам 2020г. Риск оценен по 10 ячейкам с площадью 1.1–4.9тыс. км2, которые соответствуют сейсмическим зонам действующей нормативной вероятностной карты общего сейсмического районирования. Людские потерии были рассчитаны для всех населенных пунктов Армении (49 городов и 949 сел), расположенные в разных ячейках, с учетом тяжелых повреждении (четвертой и пятой степеней) жилых здании. Основными научными результатами проведенных исследований являются разработанный методический подход для оценки риска и составленная первая карта риска населения Армении. Սույն հոդվածի հիմնական նպատակն է գնահատել և կազմել Հայաստանի տարածքի բնակչության (մարդկային կորուստների) սեյսմիկ ռիսկի քարտեզը առավելագույն սեյսմիկ ազդեցությունների դեպքում ըստ 2020թ. Շինարարական նորմերի: Ռիսկը գնահատվել է 1,1–4,9 հազար կմ2 մակերեսով բջիջներով (հատվածներով), որոնք համապատասխան ում են ընդհանուր սեյսմիկ գոտիավորման գործող նորմատիվ քարտեզի սեյսմիկ գոտիներին: Մարդկային կորուստները հաշվարկվել են ՀՀ բոլոր բնակավայրերի (49 քաղաքև 949 գյուղ) համար հաշվի առնելով բնակելի շենքերի հնարավոր ծանր (չորրորդ և հինգերորդ աստիճանի) վնասվածքները։ Աշխատանքի հիմնական արդյունքներն են՝ մշակած մեթոդիկան և ՀՀ տարածքի բնակչության սեյսմիկռիսկի առաջին անգամ կազմած քարտեզը։ The main purpose of this article is to assess and compile a map of the seismic risk of the population of Armenia due to maximum seismic impacts in accordancewith the 2020 building codes. The risk is assessed for 10 cells (sectors) with an area of 1.1–4.9 thօusand km2, which correspond to seismic zones ofthe current normative probabilistic map of general seismic zoning. Human losses were calculated for all settlements of Armenia (49 cities and 949 villages), located in different cells, taking into account severe damage (fourth and fifth degrees) to residential buildings.The main result of the work is the developed methodological approaches and the first risk map of the population of the territory of Armenia.
Keywords: Сейсмология