An updated review of late devonian–early carboniferous ostracods from the lesser Caucasus - Hambardzumyan, Tamara; Serobyan, Vahram; Guillam, Elvis; Hairapetian, Vachik; Danelian, Taniel; Grigoryan, Arayik (ՀՀ ԳԱԱ)
Հոդվածում քննարկվում են Փոքր Կովկասի վերին դևոն-ստորին քարածխային նստվածքային հաջորդականություններից հայտնի Paraparchitidae և Geisinidae ընտանիքներին պատկանող օստրակոդների տեսակները` հաշվի առնելով ժամանակակից տաքսոնոմիական դասակարգումները և թարմացված շերտագրական կորելացիաները: Այս օստրակոդները հայտնի են Հայաստանի և Նախիջևանի վերին ֆամենից մինչև ստորին վիզե։ Հատկանշական է, որ Geisinidae-ները հայտնի են վերին ֆամենի Paurogastroderhynchus nalivkini բրախիոպոդային զոնայից մինչև վերին տուրնեի Spirifer baiani–Marginatia burlingtonensis բրախիոպոդային զոնա: Paraparchitidae-ները հայտնի են Paurogastro-derhynchus nalivkini բրախիոպոդային զոնայից մինչև ստորին վիզե: Մեր վերանայումն ընդգծում է Փոքր Կովկասի վերին ֆամեն-ստորին վիզեի հաջորդականություններից Չիժովայի կողմից նկարագրված paraparchitid և geisinid օստրակոդների ընտանիքների տեսակների տաքսոնոմիական և շերտագրական առանջնակատկությունները։ Ի վերջո, մենք քննարկում ենք նրանց գլոբալ շերտագրական և հնակենսաշխարհագրական տարածվածությունը՝ այս պահի դրությամբ հայտնի տվյալներով։ В данной статье рассматриваются виды остракод из семейств Paraparchitidae и Geisinidae,известные из верхнедевонских и нижнекарбоновых осадочных толщ Малого Кавказа, с учётом современных таксономических системизаций и обновлённых стратиграфических корреляций. Эти остракоды известны из верхнего фамена донижнего визе Армении и Нахичевани. Примечательно, что Geisinidae известны из верхнефаменской брахиоподовой зоны Paurogastroderhynchus nalivkini до верхнетурнейской зоны Spirifer baiani–Marginatia burlingtonensis. Paraparchitidae известны из зоны брахиоподовой зоны Paurogastroderhynchus nalivkini до нижнего визе. Наш обзор подчеркивает отличительные характеристики и обновленное стратиграфическое распространение видов остракодиз семейств Paraparchitidae и Geisinidae, выявленных Чижовой из верхнефаменских–нижневизейских последовательностях Малого Кавказа. Наконец, мы обсуждаем их глобальное стратиграфическое и палеобиогеографическое распространение, известное на данный момент. A review of the paraparchitid and geisinid ostracod species known from the Upper Devonian–Lower Carboniferous sequences of the Lesser Caucasus is conducted here with respect to modern taxonomic assignments and updated stratigraphic correlations. These ostracods are known from the upper Famennian–lower Visean successions of Armenia and Nachichevan. Most notably, Geisinidae are known from the upper Famennian Paurogastroderhynchus nalivkini Brachiopod Zone to the upper Tournaisian Spirifer baiani–Marginatia burlingtonensis Brachiopod Zone. Paraparchitidae are known from the Paurogastroderhynchus nalivkini Brachiopod Zone to the lower Visean. Our review highlights the distinguishing characters and updated stratigraphic occurrence of the paraparchitid and geisinid ostracod species documented by Tschigova in the upper Famennian–lower Visean successions of the Lesser Caucasus. Finally, we discuss their global stratigraphic and palaeobiogeographic distribution known so far.
Keywords: Paleontology