From the History of the Egyptian Armenian Press - Yesoyan, Myasnik (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The administrative, economic, educational and military reforms carried out by the Leader of Egypt Muhammad Ali made Egypt a strong and stable state, laying a solid foundation for its development. The impact of the reforms carried out by Muhammad Ali was positive on the Egyptian-Armenian community as well. Egyptian Armenians actively participated in the development of the economic and cultural life of Egypt. Since the end of the 19th century, the Armenian cultural life in Egypt has become more active, the number of schools has increased, new cultural and educational unions and organizations have appeared, and new periodicals have been published. «Պարտեզ» շաբաթաթերթը XX դարասկզբի եգիպտահայ նշանավոր պարբերականներից է: Լինելով գիտական, գրական և մանկավարժական պարբերական՝ այն իր հրապարակումներով փորձել է դաստիարակել ընթերցողին, մղել դեպի գիտական, կրոնական ու բարոյական մտածողություն, ծանոթացնել հին ու նոր ավանդույթներին, բարքերին: Բացի այդ, պարբերականը անդրադարձ է կատարել ազգային ու տեղային բնույթի տարբեր իրադարձություններին՝ մեծ տեղ հատկացնելով 1904 թ. Սասունի ապստամբության, հայ-քրդական բախումների լուսաբանմանը: Ի տարբերություն եգիպտահայ «Փիւնիկ», «Արշալոյս», «Ազատ բեմ» պարբերականների, որոնք խիստ քննադատության են ենթարկել օսմանյան իշխանությունների հայահալած քաղաքականությունը, «Պարտեզը» բավարարվել է միայն որոշ տեղեկատվություն հաղորդելով՝ արևմտահայության դրության վերաբերյալ: Еженедельник «Партез» является одним из наиболее известных египетско-армянских периодических изданий начала XX века. Еженедельник являл собой научное, литературное и педагогические из-дание, имевшее огромное просветительское значение и освещавшее как вопросы религиозно-нравственного характера, так и старых и новых традиций. Помимо этого, на страницах этого органа периодики публиковались материалы, касающиеся событий 1904 года – восстания в Сасуне, армяно-курдских столкновений.
Keywords: History