Sexual Orientation Identity in Adults with Autism Spectrum Disorder - Gajda, Weronika (ՀՀ ԳԱԱ)
This article deals with the issues of sexuality and sexual identity of people with autism spectrum disorder. The presented research was aimed at comparing sexual identity between people with autism spectrum disorders and people without neurodevelopmental difficulties. The study included a group of 75 people in normal development and 75 people with autism spectrum disorders. Age of respondents 16-59. Data was collected via online questionnaires. The research was conducted using a personal questionnaire with questions including age, gender and diagnosis; a subjective sense of belonging to the LGBT+ community and the Sell Scale of Sexual Orientation. People with ASD showed higher homosexual preferences than the non-ASD population. В статье рассматриваются вопросы сексуальности и половой идентичности людей с расстройствами аутистического спектра. Представленное исследование было направлено на сравнение сексуальной идентичности людей с расстройствами аутистического спектра и людей без трудностей нейроразвития. В исследование была включена группа из 75 человек с нормальным развитием и 75 человек с расстройствами аутистического спектра. Возраст респондентов 16-59 лет. Сбор данных осуществлялся с помощью онлайн-опросников. Исследование проводилось с помощью персонального анкета с вопросами, включающими возраст, пол и диагноз субъективного ощущения принадлежности к ЛГБТ+ сообществу и шкалу сексуальной ориентации Селла. Люди с расстройствами аутистического спектра продемонстрировали более высокие гомосексуальные предпочтения, чем люди, не страдающие расстройствами аутистического спектра. Հոդվածը վերաբերում է աուտիստիկ սպեկտրի խանգարում ունեցող մարդկանց սեռականության և սեռական ինքնության խնդիրներին: Ներկայացված հետազոտության նպատակն է համեմատել աուտիստիկ սպեկտրի խանգարումներ ունեցող և նյարդային զարգացման դժվարություններ չունեցող մարդկանց միջև սեռական ինքնության դրսևորումները։ Հետազոտությունն ընդգրկել է նորմալ զարգացմամբ 75 անձ և աուտիստիկ սպեկտրի խանգարումներ ունեցող 75 հոգուց բաղկացած խումբ: Հարցվածները եղել են 16-59 տարեկան։ Տվյալները հավաքագրվել են առցանց հարցաթերթիկների միջոցով: Հետազոտությունն իրականացվել է անձնական հարցաթերթիկի միջոցով՝ ընդգրկելով հարցեր տարիքի, սեռի և ԼԳԲՏ+ համայնքին պատկանելու սուբյեկտիվ զգացման ախտորոշման վերաբերյալ, ինչպես նաև Սելլի սեռական կողմնորոշման սանդղակը: Աուտիստիկ սպեկտրի խանգարումներ ունեցող մարդիկ ավելի բարձր համասեռական նախասիրություններ են դրսևորել, քան չունեցողները:
Keywords: Social and Humanitarian Sciences