Հաջողության հասնելու մոտիվացիան երիտասարդության և հասուն տարիքներում - Պետրոսյան,Ռուզաննա; Գևորգյան, Հակոբ
Հոդվածում քննարկվում են երիտասարդ և հասուն տարիքի անձանց հաջողության հասնելու ձգտման յուրահատկությունները, գիտական գրականության մեջ և հետազոտություններում մեկտեղված ու վեր հանված հաջողության՝ որպես բազմաբովանդակ ֆենոմենի, արտացոլման և դրսևորման առանձնահատկությունները՝ կենսագործունեության տարբեր ոլորտներում: Հաշվի առնելով, որ մասնագիտական գործունեությունը կարևոր տեղ ունի յուրաքանչյուր մարդու կյանքում, բնականաբար այն ենթակա է քննության և գնահատվում է ինչպես ընդհանուր բավարարվածության, այնպես էլ հաջողության զգացումի տեսանկյունից, ուստի հասարակության համար այս խնդիրները կարևորվում են: Այս տեսանկյունից անհատականության և մասնագիտության համաչափության կամ անհամաչափության բազմաչափ սոցիալ-հոգեբանական երևույթները և խնդիրները միշտ արդիական են։ Այսպիսով, կարող ենք ասել, որ աշխատանքային գործունեությունը հասարակական բնույթ ունի: Մարդը հասարակական արժեքներ է ստեղծում և հնարավորություն է ստանում օգտվել այլ մարդկանց կողմից ստեղծված արժեքներից: Հաջողության հասնելու համատեքստում հոդվածում կարևորվել է նաև անձի ինքնարտահայտման բաղադրիչը, նկատառելով, որ աշխատանքն ըստ գործառույթների, իրականացման միջոցների և արդյունքի՝ բաժանվում է ոլորտների, որտեղ և անձնավորությունն իրականացնում է մասնագիտական գործունեություն: В статье рассматриваются особенности стремления к достижению успеха у молодых и людей зрелого возраста, особенности отражения и проявления его как многосодержательного явления, интегрированного и освещенного в литературе и исследованиях, в различных сферах жизни. Учитывая, что профессиональная деятельность занимает важное место в жизни каждого человека, она, естественно, подлежит рассмотрению и оценивается как с точки зрения общего удовлетворения, так и с точки зрения ощущения успешности, поэтому для общества эти вопросы имеют первостепенное значение. с этой точки зрения многомерные социально-психологические явления и проблемы симметрии или асимметрии личности и профессии всегда актуальны. Таким образом, мы можем сказать, что трудовая деятельность носит общественный характер. Человек создает общественные ценности и получает возможность пользоваться ценностями, созданными другими людьми. В контексте достижения успеха в статье также был выделен компонент самовыражения личности, отметив, что работа делится на области, в которых человек осуществляет профессиональную деятельность, в зависимости от функций, средств реализации и результата. The article discusses the peculiarities of the aspirations of young and mature people to success, the peculiarities of reflecting and manifesting success as a multifaceted phenomenon, combined and identified in literature and research, in various spheres of life. Considering that professional activity occupies an important place in the life of every person, naturally, it is checked and evaluated both in terms of overall satisfaction and in terms of a sense of success; therefore, these issues are of paramount importance to society.From this point of view, multidimensional socio-psychological phenomena and problems of symmetry or asymmetry of personality and profession are always relevant. Thus, we can say that the work activity is of a public nature. A person creates social values and gets the opportunity to take advantage of the values created by other people. In the context of achieving success, the article also highlighted the component of personal self-expression, given that the work is divided into areas in which a person carries out professional activities, depending on the functions, means of implementation and result.
Keywords: Հոգեբանություն