Manipulation of the Term «Terrorism» - Martirosyan, Anush (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
The purpose of this article is to analyze how world leaders manipulate the concept of terrorism to justify their actions in the context of politics and diplomacy. Through the strategic use of language, politicians and diplomats shape public perceptions and gain support for their military operations. By using language associated with fighting terrorism and protecting civilians, leaders position themselves within a moral framework that does not allow the international community to question or condemn their actions. The article also addresses the problem of evolving vocabulary of terrorism, including new forms such as "energy terrorism", "environmental terrorism", etc., that enable countries to organize actions under the guise of terrorism. To conduct the analysis, we applied qualitative research, case study and textual analysis of empirical research methodology. After the study of the article, it was concluded that the term "terrorism" serves as a powerful tool to shape public opinion and justify state actions by hindering the effective fight against terrorism. It is a means to legitimize politically motivated violent activities and to escape responsibilities in the diplomatic-political arena. Սույն հոդվածի նպատակն է վերլուծել, թե ինչպես են համաշխարհային առաջնորդները շահարկում «ահաբեկչություն» հասկացությունը՝ արդարացնելու իրենց գործողությունները քաղաքական և դիվանագիտական համատեքստերում: Լեզվի ռազմավարական գործածության միջոցով քաղաքական գործիչներն ու դիվանագետները ձևավորում են հանրային ընկալումները և աջակցություն ստանում՝ իրականացնելու իրենց ռազմական գործողությունները: Օգտագործելով ահաբեկչության դեմ պայքարի և խաղաղ բնակիչների պաշտպանությանն առնչվող լեզու՝ առաջնորդները դիրքավորվում են բարոյական շրջանակում, որը թույլ չի տալիս միջազգային հանրությանը կասկածի տակ դնելու կամ դատապարտելու նրանց գործողությունները: Հոդվածը անդրադառնում է նաև ահաբեկչությանն առնչվող բառապաշարի զարգացման հիմնախնդրին՝ ներառյալ նորակազմությունները, ինչպիսիք են՝ «էներգետիկ ահաբեկչություն», «բնապահպանական ահաբեկչություն» և այլն, որոնք հնարավորություն են տալիս երկրներին կազմակերպելու գործողություններ ահաբեկչության շղարշի ներքո: Վերլուծությունն իրականացնելու համար մենք կիրառել ենք որակական հետազոտություն, դեպքի ուսումնասիրություն և տեքստային վերլուծություն՝ էմպիրիկ հետազոտության մեթոդաբանության հիման վրա: Կատարված ուսումնասիրությունից եզրակացվեց, որ «ահաբեկչություն» եզրույթը ծառայում է որպես հզոր գործիք հասարակական կարծիք ձևավորելու և ահաբեկչության դեմ արդյունավետ պայքարին խոչընդոտող պետական գործողություններն արդարացնելու համար: Այն քաղաքական դրդապատճառներով բռնի գործունեությունը օրինականացնելու և դիվանագիտական-քաղաքական ասպարեզում պատասխանատվությունից խուսափելու միջոց է։ Целью данной статьи является анализ того, как мировые лидеры манипулируют концепцией терроризма для оправдания своих действий в контексте политики и дипломатии. Посредством стратегического использования языка политики и дипломаты формируют общественное мнение и получают поддержку для проводимых ими военных операций. Используя язык (дискурс), связанный с борьбой с терроризмом и защитой гражданского населения, лидеры позиционируют себя в таких моральных рамках, которые не позволяют международному сообществу оспаривать или осуждать их действия. Данная статья обращается также к проблеме меняющегося словаря терроризма, который включает в себя новые словоформы, такие, как «энергетический терроризм», «экологический терроризм» и т. д., которые позволяют странам организовывать военные операции под прикрытием борьбы с терроризмом. Для проведения анализа было использовано качественное исследование, кейс-стади и текстовый анализ на основе методологии эмпирического исследования. В результате исследования был сделан вывод о том, что термин «терроризм» служит мощным инструментом формирования общественного мнения и оправдания государственных действий, которые мешают эффективной борьбе с терроризмом. Это ‒ способ легитимизировать политически мотивированные насильственные действия и избежать ответственности на дипломатическо-политической арене.
Keywords: Linguistics