Ներդրումային քաղաքականության անվտանգային չափումները - Մովսիսյան, Շուշան (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Աշխարհաքաղաքական տարաձայնությունները վերջին մի քանի տարիներին իրենց կնիքն են դրել օտարերկրյա ուղղակի ներդրումների (ՕՈՒՆ) հոսքերի կառավարման վրա։ Եթե մինչև համավարակի բռնկումը՝ համաշխարհային տնտեսության մեջ ակտիվորեն վերացվում էին ՕՈՒՆ-ի հոսքերի խոչընդոտները, ապա վերջին տարիներին ներդրումնմնմների ստուգման նոր կառուցակարգեր են ներդրվում։ Դրանց մի զգալի մասը կապված է օտարերկրյա ներդրումների անվտանգային խնդիրների կառավարման հետ։ Այս միտումը բնորոշ է հատկապես զարգացած երկրներին։ Զարգացող երկրներն ավելի զգուշավոր են անվտանգային ռիսկերի հետ կապված սահմանափակումներ կիրառելիս, քանի որ մտավախություն ունեն, որ դրանք կարող են անդրադառնալ ՕՈՒՆ-ի ներհոսքի վրա։ Геополитические разногласия последних нескольких лет оставили свой след в управлении потоками прямых иностранных инвестиций (ПИИ). Если до начала пандемии в мировой экономике активно устранялись препятствия для потоков ПИИ, то в последние годы вводятся новые механизмы проверки инвестиций. Большинство из механизмов связаны с вопросами национальной безопасности иностранных инвестиций. Эта тенденция характерна особенно для развитых стран. Развивающиеся страны более осторожны в применении ограничений, связанных с рисками безопасности, из-за опасений, что они могут негативно повлиять на приток прямых иностранных инвестиций. The recent geopolitical tensions have significantly influenced the management of foreign direct investment (FDI) flows. While the global economy was actively removing barriers to FDI flows before the COVID-19 pandemic, new investment screening mechanisms (ISM) have been introduced in recent years. The mechanisms are mostly related to the security implications of foreign investment. This trend is especially characteristic of developed countries. Developing countries are cautious about applying restrictions related to security issues due to concerns that they may negatively affect FDI inflows.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ