Հայաստանի Հանրապետության տնտեսական անվտանգության գնահատման արդյունքները - Մաթևոսյան, Էլյանորա; Մարկոսյան, Մերուժան (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Պետության ազգային անվտանգության ապահովումը միշտ եղել և շարունակում է մնալ ամեն մի կառավարության գործունեության առաջնահերթ գործառույթը, որը հատկապես ներկայիս բարդ և հակասական ժամանակաշրջանում, երբ հին աշխարհակարգը հեռանում է պատմական ասպարեզից, իսկ նոր աշխարհակարգի կանոնները դեռևս չեն մշակվել, մղվում է առաջին պլան։ Ազգային անվտանգությունը, որպես բազմաշերտ և բազմաբովանդակ սոցիալ-տնտեսական երևույթ, բաղկացած է մի շարք բաղադրիչներից, որոնց շարքում առաջնակարգ տեղ և նշանակություն ունի տնտեսական անվտանգությունը։ Այդ հանգամանքը պայմանավորված է այն ճշմարտությամբ և պնդումով, որ երկրի ազգային շահերի լավագույն արտահայտիչը տնտեսական անվտանգությունն է, այսինքն՝ եթե երկիրն ունի տնտեսական անվտանգության բարձր աստիճան, ապա այդտեղ լավագույնս ապահովվում են ազգային շահերը։ Տնտեսական անվտանգության հիմնախնդիրների շարքում կարևորվում է դրա մակարդակի գնահատման (չափման) մոտեցումը, քանի որ միայն ճշգրիտ չափման միջոցով են հնարավոր դառնում տնտեսական անվտանգության հիմնավորված և արդյունավետ քաղաքականության ձևավորումն ու դրա իրականացումը։ Հոդվածում, ըստ տարբեր ժամանակաշրջանների, հաշվարկվել է Հայաստանի Հանրապետության տնտեսական անվտանգության մակարդակը։ Ըստ որում, այդ նպատակով կիրառվել է տնտեսական անվտանգության աստիճանի գնահատման երկու մեթոդ՝ բալային միավորների և մատրիցի կազմման։ Обеспечение национальной безопасности государства всегда было и продолжает оставаться первоочередной функцией любого правительства, которая, особенно в сложный и противоречивый период современного мира, когда старый мировой порядок уходит с исторической арены и новый еще не разработан, выдвигается на первый план. Понятие национальной безопасности, являясь многослойным и многосодержательным социально-экономическим явлением, состоит из ряда компонентов, среди которых ведущее место и значение имеет экономическая безопасность. Это обстоятельство обусловлено истинностью утверждения о том, что лучшим выражением национальных интересов страны является экономическая безопасность, то есть, если в стране обеспечивается высокая степень экономической безопасности, то национальные интересы страны также лучше защищены. Среди проблем экономической безопасности важное значение занимают подходы к ее оценке (измерению), поскольку только благодаря точному измерению становится возможным формирование и реализация обоснованной и эффективной политики экономической безопасности. В статье рассчитан уровень экономической безопасности для различных временных рамок длительного периода Республики Армения. Использовалось два метода оценки уровня экономической безопасности: бальный метод и метод составления матрицы. Ensuring the national security of the state has always been and continues to be the primary function of any government, especially in the complex and contradictory period of the modern world, when the old world order is leaving the historical arena and a new one has not yet been developed. The concept of national security, being a multi-layered and multi-content socio-economic phenomenon, consists of several components, among which economic security holds a leading place and importance. This circumstance is due to the fact that the best expression of a country's national interests is economic security; if a country has a high degree of economic security, then the country's national interests are better protected. Among the problems of economic security, approaches to its assessment (measurement) are important, since only through accurate measurement does it become possible to form and implement a sound and effective economic security policy. The paper calculates the level of economic security for various time frames over an extended period in the Republic of Armenia. Two methods were used to assess the level of economic security: the scoring method and the matrix method.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ