Ինչու՞ են բողոքում Եվրոպայի ֆերմերները. պատճառներ և հետևանքներ - Ավետիսյան, Սամվել (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Եվրամիության բազմաթիվ երկրներում 2024 թվականը սկսվեց ֆերմերների դժգոհություններով։ Դեռևս հունվարին բուռն թափով բողոքի ալիք բարձրացրին Գերմանիայի, Ֆրանսիայի և Լեհաստանի ֆերմերները։ Հետագայում նրանց միացան այլ երկրներից։ Առիթ էին դարձել Ուկրաինայից և Լատինական Ամերիկայից արտոնյալ պայմաններով ներկրվող գյուղատնտեսական արտադրանքները, մինչդեռ բուն պատ ճառն ավելի խորքային էր՝ ԵՄ կնքած «կանաչ գործարքը»։ Դեռևս 2019 թվականի դեկտեմբերի 11-ին Եվրահանձնաժողովն ընդունել էր Եվրոպական «կանաչ գործարքի» (EGD) գործողությունների ծրագիրը, որի հիմնմնական նպատակը մինչև 2050 թվականը կլիմայական չեզոքությանն անցում կատարելն է: Այսինքն, ի թիվս այլ նպատակների, պետք է հասնել այն հանգրվանին, որ ջերմոցային գազերի արտանետումնմները հավասարվեն բնական էկոհամակարգերի կողմից դրանց կլանմանը, և տնտեսական աճն այլևս չպետք է կապել օգտագործվող ռեսուրսների ավելացման հետ: Սակայն, որոշ երկրներում ֆերմերների պահանջների շրջանակն ավելի լայն է։ Հայաստանի Հանրապետությունում գնալով ակտիվանում է Եվրամիությանը մերձենալու գործընթացը, ուստի կարևոր է բազմակողմանիորեն դիտարկել ԵՄ երկրներում ծավալվող հասարակական և տնտեսական գործընթացները։ Для фермеров большинства стран Евросоюза 2024 год начался с недовольства. Уже с января фермеры Германии, Франции и Польши подняли волну протеста, к которой позже присоединились и другие страны. Причиной тому стала импортируемая на льготных условиях сельскохозяйственная продукция из Украины и Латинской Америки, а главной причиной стала «зеленая сделка», принятая ЕС. Еще 11 декабря 2019 года Европейская комиссия приняла план действий «Европейский зеленый курс» (EGD), основной целью которого является переход к климатической нейтральности к 2050 году. То есть, среди прочего, достичь такого рубежа, чтобы выбросы парниковых газов были равны их поглощению природными экосистемами, а экономический рост больше не был связан с увеличением используемых ресурсов. Однако спектр требований фермеров в некоторых странах шире. В Республике Армения активизируется процесс сближения с Европейским Союзом, поэтому важно наблюдать за социально-экономическими процессами, разворачивающимися в странах ЕС, многогранно. For farmers in most EU countries, 2024 began with complaints. Since January, farmers in Germany, France, and Poland have started a wave of protest, which later spread to other countries. The cause of this unrest was the import of agricultural products on preferential terms from Ukraine and Latin America, with the main reason being the “green deal” adopted by the EU. Back on December 11, 2019, the European Commission introduced the European Green Deal (EGD) action plan, aiming for climate neutrality by 2050. That is, among other things, to reach a point at which greenhouse gas emissions are equal to their absorption by natural ecosystems, and economic growth is no longer associated with increased resource use. However, the range of demands from farmers in some countries extends beyond this issue, The process of rapprochement with the European Union in the Republic of Armenia is becoming more and more active, therefore it is important to observe the socio-economic dynamics unfolding in EU countries from a multifaceted perspective.
Keywords: Շուկաներ և մրցակցություն