Միջին խավի հաշվարկման հիմնախնդիրները Հայաստանում - Խաչատրյան, Անի (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Միջին խավն առանցքային նշանակություն ունի տնտեսական և քաղաքական կայունության, մարդկային կապիտալի զարգացման, ժողովրդավարական ինստիտուտների կայացման և արդյունավետ կառավարման համար։ Նպատակային և հետևողական սոցիալական քաղաքականության տեսանկյունից, կարևորվում է միջին խավի քանակական գնահատումը։ Այս հոդվածում փորձել ենք գնահատել հայաստանյան միջին խավն ինչպես դրամական, այնպես էլ ոչ դրամական հարթություններում։ Վերլուծության արդյունքները ցույց են տվել, որ, ըստ ամենալայն հարաբերական չափումների, միջին խավի մեծությունը «գերագնահատված» է. Հայաստանում միջին խավ է համարվում տնային տնտեսությունների մոտ 46,9%-ը։ Մեկ այլ մոտեցմամբ, որը հնարավորություն է տալիս միջին խավը գնահատելու՝ ելնելով աշխատավարձային եկամտից, կրթական մակարդակից և մասնագիտությունից, միջին խավը 28,3% է։ Պետք է նշել, որ միջին խավի քանակական գնահատումը կարևոր նշանակություն ունի բարեկեցության աճին ուղղված կենսունակ քաղաքականության իրականացման կառուցակարգերի ընտրության և ցանկալի արդյունքի ապահովման տեսանկյունից։ Средний класс играет центральную роль в экономической и политической стабильности, развитии человеческого капитала, демократических институтов и эффективном управлении. Количественная оценка среднего класса играет важную роль с точки зрения целевой и последовательной социальной политики. В этой статье мы попытались оценить средний класс в Армении как с денежной, так и с неденежной точки зрения. Результаты проведенного анализа показывают, что по самым широким относительным оценкам численность среднего класса «завышена» и в Армении к среднему классу относятся около 46,9% домохозяйств. При другом подходе, позволяющем оценить средний класс по заработной плате, уровню образования и профессии, средний класс составил 28,3%. В этом смысле количественная оценка среднего класса имеет большое значение с точки зрения выбора механизмов реализации жизнеспособной политики, направленной на повышение благосостояния и обеспечение желаемых результатов. The middle class plays an essential role in economic and political stability, the development of human capital, democratic institutions, and effective governance. Quantitative assessment of the middle class is necessary for targeted and consistent social policy. In this paper, we have tried to evaluate the middle class in Armenia from both monetary and non-monetary perspectives. The results of our analysis show that, according to the broadest relative estimates, the middle class in Armenia is "overestimated" and constitutes about 46.9% of households. Another approach that estimates the middle class based on salary, education, and profession, indicates that the share of middle class is 28.3%. In this context, the quantitative assessment of the middle class is vital for choosing the mechanisms to implement a viable policy aimed at increasing welfare and ensuring the desired results.
Keywords: Սոցիալական քաղաքականություն