Термодинамика идеального электронного газа, локализованного в тонком сферическом нанослое CdSe - Тадевосян, Л. А.; Степанян, В. А.; Калтахчян, А. Т.; Мамасахлисов, Е. Ш.; Саркисян, А. А.
Исследованы термодинамические характеристики электронного газа, локализованного в тонком сферическом нанослое CdSe. Размеры CdTe/CdSe квантовой точки типа ядро–оболочка считаются большими, что позволяет считать газ идеальным. Вследствие малой толщины структуры спектр частиц имеет подзонный характер, когда с каждым уровнем размерного квантования связано семейство уровней сферического ротатора. В рамках больцмановской статистики определена статистическая сумма для исследуемого газа, и определены средняя энергия, энтропия и теплоемкость такого газа. Изучены зависимости термодинамических характеристик указанного электронного газа от геометрических параметров квантовой точки CdTe/CdSe. Ուսումնասիրվել են CdTe/CdSe միջուկ-թաղանթ քվանտային կետի բարակ գնդոլորտային CdSe նանոթիթեղում տեղայնացված էլեկտրոնային գազի թերմոդինամիկական պարամետրերը։ Քվանտային կետի չափերը համարվում են մեծ, ինչը թույլ է տալիս գազը դիտարկել իդեալական։ Նանոթիթեղի փոքր հաստության շնորհիվ մասնիկների սպեկտրն ունի ենթագոտիական բնույթ, երբ սֆերիկ ռոտատոռի մակարդակների ընտանիքը կապված է շառավիղային քվանտացման յուրաքանչյուր մակարդակի հետ: Բոլցմանի բաշխման շրջանակներում որոշվել են ուսումնասիրվող գազի վիճակագրական գումարը, ինչպես նաև միջին էներգիան, էնտրոպիան և ջերմունակությունը։ Ուսումնասիրվել են վերոնշյալ էլեկտրոնային գազի թերմոդինամիկական բնութագրերի կախվածությունը CdTe/CdSe քվանտային կետի երկրաչափական չափերից։ The thermodynamic characteristics of an electron gas localized in a thin spherical CdSe nanolayer have been studied. The dimensions of the CdTe/CdSe core-shell type quantum dot are considered large, which allows the gas to be considered ideal. Due to the small thickness, the particle spectrum has a subband character, when a family of levels of the spherical rotator is associated with each radial quantization level. Within the framework of Boltzmann statistics, the statistical sum for the gas under study was determined, as well as the mean energy, entropy, and heat capacity. The dependences of the thermodynamic characteristics of the electron gas on the geometric parameters of a CdTe/CdSe quantum dot have been studied.
Keywords: Физика