Определение точки нулевого заряда некоторых силикатных фотокатализов, синтезированных микроволновым методом - Петросян, А. А.; Баграмян, В. В.; Азатян, Т. С.; Асланян, А. М.; Кочарян, Л. К.; Саргсян, А. А. («Գիտություն» հրատ.)
Определены рН точки нулевого заряда силикатных фотокатализаторов-силикатов цинка и свинца, синтезированных микроволновым методом из водных растворов при низких температурах и атмосферном давлении. Показано влияние термообработки на рН точки нулевого заряда синтезированных силикатов. Установлено, что с повышением температуры термообработки образцов увеличивается рН точки нулевого заряда. Показано также, что поверхности этих силикатов обладают кислотно-основными свойствами и становятся отри-цательно или положительно заряженными в зависимости от рН раствора. Որոշվել է ցածր ջերմաստիճաններում և մթնոլորտային ճնշման տակ ջրային լուծույթներից միկրոալիքային մեթոդով սինթեզված սիլիկատային ֆոտոկատալիզատորների՝ ցինկի և կապարի սիլիկատների զրոյական լիցքի կետի pH- ը։ Ցույց է տրված ջերմամշակման ազդեցությունը սինթեզված սիլիկատների զրոյական լիցքի կետի pH- ի վրա։ Հաստատվել է, որ նմուշների ջերմամշակումը հանգեցնում է զրոյական լիցքի կետի pH-ի մեծացման: Ցույց է տրվել նաև, որ այս սիլիկատների մակերեսներն ունեն թթու-հիմնային հատկություններ, և մակերեսը դառնում է բացասական կամ դրական լիցքավորված՝ կախված լուծույթի pH-ից։ The pH point of zero charge (PZC) of silicate photocatalysts—zinc and lead silicates-synthesized by the microwave method from aqueous solutions at low temperatures and atmospheric pressure was determined. The effect of heat treatment of the point of zero charge of synthesized silicates is shown. It has been established that with increasing temperature of heat treatment of samples, the pH of the zero charge point increases. It has also been shown that the surfaces of these silicates have acid-base properties, and the surface becomes negatively or positively charged depending on the pH of the solution.
Keywords: Неорганическая и физическая химия