Reflection and refraction of multi-component electro-magneto-elastic waves from the interface of two 6 mm class piezoelectrics with different polarization of the medium - Ghazaryan, K. B.; Avetisyan, Ara S. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Рассмотрено отражение и преломление многокомпонентных медленных электро-магнито-упругих волн от границы раздела граничащих изотропной и анизотропной пьезоэлектрических полуплоскостей класса 6mm с различной поляризацией среды. В случае естественной поляризации кристалла, в плоскости изотропии полное электро-магнито-упругое поле распадается на пятикомпонентное электро-магнито-упругое поле плоской деформации и на четырехкомпонентное электро-магнито-упругое поле антиплоской деформации. При этом медленные упругие волны плоской деформации сопровождаются только медлен-ной поперечно поляризованной волной электрического поля, а медленные упругие сдвиговые волны сопровождаются поляризованной в заданной плоскости медленной волной электрического поля. В случае другой поляризации кристалла в плоскости анизотропии также суммарное электро-магнито-упругое поле разделяется на пятикомпонентное электро-магнито-упругое поле плоской деформации и четырехкомпо-нентное электро-магнито-упругое поле антиплоской деформации. Но, при этом медленные упругие пло-ские волны деформации сопровождаются медленной волной электрического поля, поляризованной в заданной плоскости, а медленные упругие сдвиговые волны –медленной поперечно поляризованной волной электрического поля. На поверхности не акустического контакта раздела разно поляризированных пьезоэлектрических полупространств, генерированное в одном из полупространств пьезоэлектрика многокомпонентное электро-магнито-упругое поле одного из типов трансформируется в гибрид многокомпонентных электро-магнито-упругих волн плоской и антиплоской деформаций. Դիտարկված է բազմաբաղադրիչ դանդաղ էլեկտրա-մագնիսա-առաձգական ալիքների անդրադարձու-մը և բեկումը 6mm դասի իզոտրոպ և անիզոտրոպ պիեզոէլեկտրական կիսահարթությունների միջերեսից՝ միջավայրի տարբեր բևեռացումների դեպքում: Պյեզոբյուրեղի բնական բևեռացման դեպքում, իզոտրո-պային հարթությունում ընդհանուր էլեկտրամագնիսական առաձգական դաշտը տրոհվում է հարթ դեֆորմացիայի հինգ-բաղադրիչ էլեկտրամագնիսաառաձգական դաշտի և հակահարթ դեֆորմացիայի չորս-բաղադրիչ էլեկտրամագնիսաառաձգական դաշտի։ Այս դեպքում դանդաղ առաձգական հարթ դեֆոր-մացիայի ալիքները ուղեկցվում են լայնակի բևեռացված դանդաղ էլեկտրական դաշտի ալիքով, իսկ դանդաղ հակահարթ դեֆորմացիայի ալիքները ուղեկցվում են տվյալ հարթությունում բևեռացված դանդաղ էլեկտրական դաշտի ալիքով: Անիզոտրոպային հարթությունում, բյուրեղի ըստ այլ առանցքի բևեռացման դեպքում, ընդհանուր էլեկտրամագնիսական առաձգական դաշտը նույնպես տրոհվում է հարթ դեֆորմացիայի հինգ-բաղադրիչ էլեկտրամագնիսաառաձգական դաշտի և հակահարթ դեֆորմացիայի չորս-բաղադրիչ էլեկտրամագնիսաառաձգական դաշտի։ Բայց, այս դեպքում, դանդաղ առաձգական հարթ դեֆորմացիայի ալիքները ուղեկցվում են լայնակի բևեռացված դանդաղ էլեկտրական դաշտի ալիքով, իսկ դանդաղ հակահարթ դեֆորմացիայի ալիքները ուղեկցվում են տվյալ հարթությունում բևեռացված դանդաղ էլեկտրական դաշտի ալիքով: Տարբեր բևեռացվածությամբ պիեզոէլեկտրական կիսատարածությունների միջև ոչ ակուստիկ հպման մակերևույթի վրա դրանցից մեկում գեներացված մեկ տեսակի էլեկտրամագնիսաառաձգական ալիքը փոխակերպվում է հարթ և հակահարթ դեֆորմացիաների բազմաբաղադրիչ էլեկտրամագնիսաառաձգական ալիքների հիբրիդի: The reflection and refraction of multicomponent slow electro-magneto-elastic waves from the interface between isotropic and anisotropic piezoelectric half-planes of class 6mm with different polarization of the medium is considered. In the case of natural polarization of the crystal, in the isotropy plane, the total electro-magneto-elastic field is divided into a five-component electro-magneto-elastic field of plane strain and a four-component electro-magneto-elastic field of antiplane strain. In this case, slow elastic plane deformation waves are accompanied only by a slow transversely polarized electric field wave, and slow elastic shear waves are accompanied by a slow electric field wave polarized in a given plane. In the case of a different polarization of the crystal in the anisotropy plane, the total electro-magneto-elastic field is also divided into a five-component electro-magneto-elastic field of plane strain and a four-component electro-magneto-elastic field of antiplane strain. But, in this case, slow elastic plane deformation waves are accompanied by a slow electric field wave, polarized in a given plane, and slow elastic shear waves are accompanied by a slow transversely polarized electric field wave. On the surface of the non-acoustic contact between differently polarized piezoelectric half-spaces, a multicomponent electro-magneto-elastic field of one type generated in one of the piezoelectric half-spaces is transformed into a hybrid of multicomponent electro-magneto-elastic waves of plane and antiplane deformations.
Keywords: Mechanics