Дервиш и дервишество в современной литературе - Матенова, Ю. У.
В статье приводится обзор русской и зарубежной литературы, обращенной к образу дервиша и способу его существования – дервишеству. Обозначены разные подходы в изображении дервиша и отношение к нему в литературе: от XIX века к XXI. На смену ориенталистской экзотике приходит экзистенциальная модель поведения. Автор заключает: поступки дервиша имеют мессианскую интенцию. Հոդվածում ներկայացված է ռուսական և արտասահմանյան գրականության ակնարկ` ուղղված դերվիշի կերպարին և նրա գոյության ձևին` դերվիզմին: Նշվում են դերվիշի կերպարի և նրա նկատմամբ վերաբերմունքի տարբեր մոտեցումներ գրականության մեջ. 19-րդ դարից մինչև 21-րդ: Արևելագիտության էկզոտիզմին փոխարինում է վարքի էքզիստենցիալ մոդելը: Հեղինակը եզրափակում է. Դերվիշի գործողությունները մեսիա- կան նպատակ ունեն: The article provides an overview of Russian and foreign literature, addressed to the image of the dervish and the way of its existence – dervism. Different approaches to the image of the dervish and the attitude to him in the literature are indicated: from the 19th century to the 21st. Orientalist exoticism is being replaced by an existential model of behavior. The author concludes: the actions of the dervish have a messianic intent.
Keywords: Литературоведение