Космология Александра Башлачёва: начало времён - Гавриков, В. А.
Статья посвящена теме сотворения мира в поэтической системе Александра Башлачёва. Поэт создаёт как минимум две модели вселенского начала: фило- софско-этимологическую (мир творит Имя Имён, являющееся ещё и Корнем Корней), а также образно-мотивную. Первая связана с башлачёвской пароними- ческой аттракцией: поиском сакральных созвучий. Вторая соотнесена с биб- лейской концепцией сотворения. В песне «Перекур» поэт в сжатом виде представляет все этапы бытия мира: от шестоднева до эсхатологического завершения времён. Հոդվածը նվիրված է Ալեքսանդր Բաշլաչովի բանաստեղծական համակարգում աշխարհի ստեղծմանը: Բանաստեղծը ստեղծում է համընդհանուր սկզբունքի առնվազն երկու մոդել՝ փիլիսոփայական-ստուգաբանական (աշխարհը ստեղծում է Անունների անվանումը, որը նաև Արմատների արմատն է), և նաև փոխաբերական շարժառիթը: Առաջինը կապված է Բաշլաչևի գոլորշուդինամիկ գրավչության հետ. Սուրբ համաձայնությունների որոնում: Երկրորդը վերաբերում է ստեղծագործության աստվածաշնչային հայեցակարգին: «Ընդմիջում» երգում բանաստեղծը խտացված տեսքով ներկայացնում է աշխարհի գոյության բոլոր փուլերը. աստվածաշնչյան ստեղծման վեց օրից մինչև աշխարհի էսխատոլոգիական վախճանը: The article is dedicated to the creation of the world in the poetic system of Alexander Bashlachev. The poet creates at least two models of the universal principle: a philosophical and etymological model (the Name of Names creates the world), as well as a model of motifs. The first model is associated with a paronymic attraction in the works of Bashlachev. The second model is correlated with the biblical plot of the creation of the world. In the song "Smoke Break", the poet in a condensed form represents all the stages of the existence of the world: from the biblical six days of creation to the eschatological end of the world.
Keywords: Литературоведение