К вопросу об одном современнике Л. Н. Толстого - Амирханян, А. М.
В статье рассматривается переписка Л.Н. Толстого с армянским общественным деятелем, историком и известным российским правоведом Г.А. Джаншиевым, подготовившем в связи с совершаемыми в конце XIX века избиениями и по- громами армян и коренного христианского населения в Османской Турции издание литературно-научного сборника «Братская помощь пострадавшим в Турции армянам», который по праву называют «арменоведческой энциклопе- дией», «книгой крови и слез» и «Армянским Евангелием». Հոդվածը նվիրված է Լ.Ն. Տոլստոյի նամակագրությանը: Տոլստոյի հետ նամակագրական կապ է ունեցել հայ հասարակական գործիչ, պատմաբան և ռուս հայտնի իրավաբան Գ. Ջանշիևը: 19-րդ դարի վերջին Օսմանյան Թուրքիայում հայերի և բնիկ քրիստոնյաների ջարդերի հետ կապված Ձանշիևը պատրաստում և հրատարակում է «Եղբայրական օգնություն...» գրական և գիտական ժողովածու՝ հօգուտ Թուրքիայում տուժած հայերի: Գիրքը անցել է մեկից ավելի հրատարակություն և դարձել է «Հայագիտության հանրագիտարան», «Ար- յան և արցունքի գիրք» և «Հայկական ավետարան»: The article deals with the correspondence of L.N. Tolstoy with an Armenian public figure, historian and famous Russian jurist G.А. Dzhanshiev, who prepared in connection with the beatings and pogroms of Armenians and indigenous Christians in Ottoman Turkey at the end of the 19th century, published a literary and scientific compilation "Fraternal aid... " in favor of Armenians affected in Turkey, which is rightly called the "encyclopedia of Armenology", "Book of Blood and Tears" and "Armenian Gospel".
Keywords: Литературоведение