Языковые способы выражения эмоции удивления в политическом дискурсе - Анумян, К. С.
В статье исследуются языковые средства выражения эмоций, в частности, выражения эмоции удивления в политическом дискурсе, которые проанализированы на конкретных примерах. Считается, что политическая речь почти всегда выступает с негативной эмотивностью. Собранный эмпирический материал показал, что когнитивная эмоция удивление довольно часто встречается в этом типе институционального дискурса. Это вполне естественно, ибо данная эмоция по своей сути может выражать как негативную, так и позитивную эмоциональность, и в большей степени влияет на адресата, возможно, даже больше, чем явное выражение негативного отношения к конкретным людям, событиям, фактам и т.д. Исследования, проводимые в свете антропоцентрической научной парадигмы, роднят лингвистику с иными видами научного знания, в данном случае с политикой, на стыке чего появилась наука, именуемая лингвополитология. А интерес к индивиду (человеку) и его деятельности обуславливает специфический ракурс данного научного исследования. Հոդվածում ուսումնասիրվում են հույզերի արտահայտման լեզվական միջոցները, մասնավորապես զարմանքի արտահայտման միջոցները քաղաքական խոսույթում, որոնք վերլուծվել են մասնավոր օրինակների հիման վրա։ Ենթադրվում է, որ քաղաքական խոսքը գրեթե միշտ արտահայտվում է բացասական հույզերի միջոցով։ Հավաքված էմպիրիկ նյութը ցույց է տալիս, որ զարմանք կոգնիտիվ հույզը հաճախ է հանդիպում տվյալ ինստիտուցիոնալ խոսույթում: Դա միանգամայն բնական է, քանի որ տվյալ հույզն իր էությամբ կարող է արտահայտել ինչպես բացասական, այնպես էլ դրական հուզականություն, և այն ավելի շատ է ազդում հասցեատիրոջ վրա, գուցե նույնիսկ ավելին, քան հատուկ մարդկանց, իրադարձությունների, փաստերի և այլնի նկատմամբ բացասական վերաբերմունքի բացահայտ արտահայտումը: Մարդաբանական գիտական հարացույցի լույսի ներքո իրականացվող հետազոտությունները կապ են ստեղծում լեզվաբանության և գիտական իմացության այլ տեսակների, տվյալ դեպքում՝ քաղաքականության հետ, ինչի հանգույցում էլ առաջացել է քաղաքական լեզվաբանություն կոչվող գիտությունը: Իսկ անհատի (մարդու) և նրա գործունեության նկատմամբ հետաքրքրությունը պայմանավորում է տվյալ գիտական հետազոտության յուրահատկությունը։ In the article, the linguistic means of expressing emotions, in particular, expressing surprise in political discourse have been studied and analysed, based on specific examples. Very often, political speech is characterised by negative-oriented emotionality The analysis of the collected empirical materials shows that the cognitive emotion of surprise is often found in this type of institutional discourse. This is quite natural, as this emotion, in its essence, can express both negative and positive emotionality; it affects the addressee, perhaps even more than an explicit expression of negative attitude towards specific people, events, facts, etc. The research conducted in the light of the anthropocentric scientific paradigm creates a bond between linguistics and other types of academic knowledge, in this case, with politics, at the intersection of which linguopolitology was formed. And the interest in the individual (person) and his/her activities determines the specific aspect of this academic research.
Keywords: Лингвистика