Из опыта использования компьютерных технологий на уроке литературы - Агабекян, К. К.
Тема любви – одна из вечных тем поэзии. Нет ни одного поэта, который бы не писал о любви, хотя у каждого из них свое отношение к этому чувству. Если для Пушкина любовь – это созидающее чувство”, прекрасное мгновенье”, “божественный дар”, побуждающий к творчеству, то у Лермонтова – это смятение сердца, боль потерь и, в конечном счете, скептическое отношение. Большое значение имела тема любви в лирике М.Ю. Лермонтова. Этой теме Лермонтов посвятил более трети своих стихотворений. Личность героя любовных стихотворений сводилась к роли "носителя любви". Данная работа представляет собой попытку обозначить любовные мотивы в творчестве поэтов, обозначить адресатов их любви в ходе урока. The theme of love is one of endless themes in poetry. Any poet has written about love,though each of them has his/her own attitude to this feeling. Of for Pushkin it is a creating sense, “fine second”, gift given by God that can irritate the activity,for Lermontov it is a combination of heart, pain of loss, and at last skeptical attitude to love. Love theme was great in Lermontov lyrics. He devoted to this theme more than three poems. The personality of the character in his love poems led the hero to the role as a person who carries love. The given work tries to be meant love motives in the poets literary activity, the addressees of their love, during the lesson process. Սիրո թեման պոեզիայի հավերժական թեմաներից մեկն է: Չկա մի բանաստեղծ,որը գրած չլինի սիրո մասին,թեպետ նրանցից յուրաքանչյուրն ունի իր յուրահատուկ մոտեցումը այդ զգացմունքին: Եթե Պուշկինի համար սերը արարչական զգացմունք է, ‹‹հրաշալի ակնթարթ››, ‹‹աստվածային պարգև››՝ստեղծագործությունը խթանօղ,ապա Լերմոնտովի համար այն սրտի խռովք է,կորստի ցավ և, ի վերջո, թերահավատ մոտեցում սիրուն: Սիրո թռման Մ.Յու.Լերմոնտովի քնարերգության մեջ մեծ տեղ է ունեցել: Այդ թեմային Լերմոնտովը նվիրել է իր ստեղծագործությունների ավելի քան մեկ երրորդը: Սիրային բանաստեղծությունների հերոսի անձը վերածվում է ‹‹սիրո կրողի››: Այս աշխատանքը մի փորձ է տարբերակելու սիրային մոտիվները երկու բանաստեղծնների պոեզիայում,դասի ընթացքում սարբերակելու նրանց սիրո հասցեատերերին:
Keywords: Практика