Дефицит магния – проблемы диагностики, определения нормативных уровней - Бадалян, А. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Մագնեզիումը, լինելով բջիջների և հյուսվածքների համար անհրաժեշտ մակրոէլեմենտ, մասնակցում է բազմաթիվ ֆիզիոլոգիական գործընթացների, որոնք ապահովում են օրգանիզմի բնականոն գործունեությունը: Չնայած կլինիկական պրակտիկայում դրա կարևորությանը՝ մագնեզիումի անբավարարության ախտորոշումը մնում է մարտահրավեր: Մագնեզիումի մակարդակը որոշելու համար ոսկե ստանդարտ գոյություն չունի: Արյան շիճուկում օպտիմալ շեմային կոնցենտրացիան, որը ցույց է տալիս մագ-նեզիումի անբավարարությունը, շարունակում է մնալ քննարկման առարկա: Magnesium, being an essential macronutrient for cells and tissues, is involved in many physiological processes that ensure the normal functioning of the body. Despite its importance in clinical practice, the diagnosis of magnesium deficiency is still a problem. There is no gold standard for determining magnesium levels. The optimal threshold serum concentration to indicate magnesium deficiency remains a subject of ongoing debate.
Keywords: Диагностика